DEYAWANNY Deyawanny.: August 2012

Friday, 24 August 2012

Dua Pilihan Untuk Lidah Kaum Islam

 
 
 
 
 Awak smua!

Sebelum balik ni kita ada satu tazkirah untuk korang semua:)

Ais!Tak panjang pun..ringkas jer!


! Cuba kita renung gambar di bawah ni !




Kita smua ada lidah kan?

Apa kata kita gunakan lidah ni untuk berkata baik sehari dulu kmudian setiap hari,,oke?

Sebab apa sesetengah orang dia cnderung bercakap..bahaya spesies ni tau..macam laser sikit;

so,korang jagalah ye..sebab tulah kadang2 kawan wani kata wani ni pendiam..khuikkss..

baguslah..alhamdulillah:)

Mari kita sama2 perbaiki dirii

NOTA KAKI:Lepas ni copy pic kat atas ni dan tempek kat wall kawan korang yg banyak cakap..ahaha

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 17 August 2012

Bakal Novelist.

 
 
 
Assalamulaikum.
 
 
Aisessh!Novelist konon!haha..tajuk tu cuak ark?haha.
 
Tapi dulu waktu remaja*awat skang ang bukan remaja ke  wanny  teringin nak jadi novelist.
 
Tau kenapa?Tahu?Tak tahu?Mai nak cite sikit!!
 
Wanny ni lebih cenderung ke arah penulisan@berkarya dari dulu lagi.
Since Form 1 kot wanny start tulis novel sendiri..emm sekarang ada dalam 3-5 buah buku novel yang tiada ending.
haha..tak tahu nak buat ending macamana!huahua..tunggu lepas abis SPM tahun depan baru nak buat sambung ending.
wanny ambik SPM 2013..skang form 4 baru..
Berita baiknya..sekarang wanny tengah fokus kat satu novel ni...baru je lagi ...
Tak sampai 10 bab lagi...baru je minggu lepas publish kat PENULISAN2U.
Alhamdulillah ada possitive komen dari pembaca..huhu..nak baca kara wani tu?Hurmmmss..
Segan larh..
Nanti bila dah bersedia baru wani bagitau korunks.okey?
biasa2 sahaja...
Korang doakan wanny dapat siapkan novel ini ye..
Wanny tulis sampingan je smentara tgah cuti ni..hee:D
Nanti next post wanny akan bagitau sinopsisnya..ye...stay update:)
Ada yang tanya
"Kenapa wanny tak publish kat market?"
"Tak sabar nak tunggu bila novel ni ada kat pasaran"
JAWAPANYA:
Buat masa sekarang wanny tak berniat lagi nak publish kat market...huhu..muda lagi:)
Masih banyak benda perlu diperbaiki..
Nota ibu jari: Cita-cita wani sekarang nak jadi PENSYARAH/SAINTIS/GURU..banyak kan?

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 16 August 2012

Kenapa Pakai Macamtu?

 
 
 
 
Assalamualaikum semua..
 
Lama jugak tak update maklumlah bizi sikit kat hostel..hee:D
 
Maaf ye!Topik kita kali ni pasal AURAT.
 
Kenapa pakai macamtu?
 
Itu yang selalu ada kat minda kita bila nampak orang pakai baju sendat macam pisang nangka kan?
 
Yang lagi parah..pakai tudung tapi macam takpakai bahkan lagi teruk dari orang yang freehair tu.
 
 Mari kita perhatikan umat akhir zaman.
 
 
 
 
 
Itu antara contohnya.Sedih tak kita tengok kalau itu adalah  adik kita,kakak kita,mak kita atau lebih tepat saudara kita?
Mereka berpakaian namun seolah seperti bertelanjang,inilah yang sering kita dengar.
pakai tudung tapi nampak rambut,pakai baju  tapi nampak tangan,ketiak,bulu ketiaklah...apalah..
pakai seluar tapi ketat,,pakai baju tapi sendat..
pakai tudung tapi pakai baju ketat...ke tak cukup kain nak pakai??
Sudah hilangkah rasa malu dalam diri kaum hawa?
Bila hilang rasa malu maka bersedialah untuk kehilangan makhota anda.
Ini bukan perkara main main.Ramai orang anggap isu ni benda remeh.Namun sekecil apapun akan disoal oleh Allah.
Trend apa semua ni?TREND APA!!
Apa faedahnya pakai macamtu?Nak tunjuk kat semua laki bahawa awak tu cun ke?
TAK!!
Mereka yang mengatakan awak cun jika berpakaian begitu adallah mereka yang penuh dengan nafsu dan terpesong dari jalan Allah.
Mengapa perlu tayang pada orang lain?Murah sangat ke harga diri awak sampai tu?
"Sesungguhnya perempuan yang keji adalah untuk lelaki yang keji"

"Sesungguhnya penzina lelaki adalah untuk penzina perempuan"
Lihat!Betapa rendahnya diri kamu sehingga disebut oleh Allah dalam Quraan.Bertaubatlah sebelum terlambat!Jalan taubat masih terbuka luas...Allah Maha Pengampun.
Sekadar peringatan kepada yang sudah terlalai.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani