DEYAWANNY Deyawanny.: February 2014

Thursday, 27 February 2014

Big Giveaway By Iman Zakaria & Huda

Againnn ! GA laggiiii !

"Big Giveaway By Iman Zakaria & Huda




Comelnya banner tu kan ?

Nampak menarik so hadiah dia of course cun beb !

So bagi sesiapa yg rasa-rasalah nak menang semua ni..In Shaa Allah..mailah join sama :)


Top Reffral (Blog Iman)

-Mermaid Skirt
-Novel Pilihan 
-Felt Craft

Top Reffral (Blog Huda)

-Mermaid Skirt
-Ellips Hair Vitamin
-Felt Craft

Random.org

Novel Pilihan x1 By Shad
Novel x2 By Blog Saya Cik Ummi
Barang Kraf x1 By Huda
Handmade Bookmark x2 By Raihana Ramlan
Bookmark x3 By Amirah Rushdan
5 Bookmark (Design Sendiri) x1 By Iman Zakaria
2 Bookmark & 2 Brooch x1 By Iola
Voucher Diskaun RM5 x5 By Huda
Rantai x1 By Iman Zakaria
Mini Kad Kalender 2014 x5 By Ana Ahmad
Tasbih Digital x4 By JOM Singgah Shoppe
L.A Coffea x1 By Random Rainbow
Box Aksesori x2 By Farahain
EXO Palaroid x5 By Lee Yana's Blog
Shawl x1 By Cik Yatt
Komik x1 By Aliffuddin
Topup RM5 x1 By NN's World
Topup RM5 x1 By ShahiRa Afizah
Topup RM5 x2 By Nurul Shazwani
Bookmark + Name Card Blogger x10 By Shida Radzuan

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

FIRST GIVEAWAY by CHE DYLA

Assalamualaikum semua :)

Haaa..dah lama tak update kan ? Kali ni macam biasa again wani nak join ga ni..nampak cam best je !

tadaaaa :) 

Jomlah join ! Bukannya susah pon ..haha

http://hello-dylavella.blogspot.com/2014/01/first-giveaway-by-che-dyla.html
TEKAN SINI UNTUK JOIN


Ni antara hadiahnya :

 
3 TOP REFERRAL
 
Tersenarai dalam BLOGLIST Dylaa dan Syira Lokman selama SETAHUN
serta
akan DIREVIEW dalam Blog Iera Nad
 
BESERTA HADIAH TAJAAN berupa:
 
i ) Sepasang Dress + Topup RM 5
@
ii ) Sehelai T-shirt + Topup RM 5
@
iii ) Sehelai Pashima + Topup RM 5
 
 
HADIAH CABUTAN BERTUAH:
 
i ) Keychain x 1 pemenang
ii ) Peel of mask Sophie Paris Cherry Orange x 1 pemenang
iii ) Cash RM 5 x 2 pemenang
iv ) Topup RM 5 x 1 pemenang
v ) T-shirt R4bia x 2 pemenang
vi ) Handsocks x 2 pemenang
 
*update
 
i) Shawl x 1 pemenang
ii) Sheseido mask + crystal eye mask x 1 pemenang
iii) vector potrait+frame x 1 pemenang
iv) Topup RM 5 X 4 pemenang
 


superbb kan ?

KLIK SINI UNTUK JOIN GA TU :)

DUE DATE --->> 1 MARCH

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 24 February 2014

Turning Point :)

Assalamulaikum semua :)

Apa khabar sahabatku dari SMKAY ? SMKCT ? Dan sahabat-sahabat blogger dari serata negeri.Ewahh..panjangkan solutationnya kan ?

Topik untuk kali ni adalah TURNING POINT.



Siapa belajar add maths maka ini adalah satu bonus.

Ya ! Turning point ni maksudnya titik perubahan.Itu kalau dalam ADD  MATHS. Tapi kalau dalam hidup kita?

FOR EXAMPLE:


Yang miskin takkan selamanya nak jadi miskin kan?

Yang malas takkan selamannya nak jadi malas kan?

There must be a turning point in your life.

Kenapa? Macamana boleh timbul soalan kenapa? Sebab tanpa turning point..anda adalah 0 (kosong)

Jadi jika anda miskin , anda haruslah melakukan perubahan samada bekerja ke apa ke untuk ubah hidup anda.

Jika anda jahat , berubah la ke arah kebaikan supaya ramai orang senang hati dengan anda.
Jika selama ni anda gagal dalam pelajaran ..maka berusahalah lebih sikit..study. dan cari kesalahan
Jika selama ni anda malas, maka sekarang rajin-rajinkanlah tolong mak bapa kat dapur ke kat luar ke..

teruskan berubah tapi mestilah ke arah kebaikan. Jgn berubah jadi naughty pulak..

Bayangkan dalam hidup kita kalau tiada turning point.Kalau sehingga hari ini anda masih tiada turning point maka,anda harus lakukan turning point itu.Bukan esok.Tapi hari ini.Detik ini.Bgaimana? Tepuk dada....************.

Pernah tak kita terfikir andai kita lemas..kemudian kita tak tau nak buat apa..then kita hanya redha dan berkata.

"Takpelah..mungkin inilah takdir aku"

No way kan ? Lansung tak berusaha kan? Adakah anda begitu?

Mungkin kekadang Allah sembunyikan sesuatu dari kita agar kita berusaha lebih lagi.Mungkin juga supaya kita lebih taat dan semakin menghampirinya.MUngkin juga Dia ingin menguji diri samada semakin dekat atau menjauhiNya.CUbalah berfikir ..

Dunia hanya sebentar.Mungkin esok,tiada lagi istilah dunia.Hanya akhirat.Siapa tahu.Sentiasalah bersedia.

Dalam hidup kita tak dinafikan banyak perkara sedih yang berlaku dan menyebabkan kita meletakkan punca itu atas salah Allah dan menuding jari kepada org sekeliling..Tak pernah mengaku kesalahan diri.Adilkah kita?

Ingatlah anda tuding satu jari..empat lagi kembali pada diri.


Umar r.a berkata :
Allah SWT menyembunyikan enam perkara dalam enam perkara iaitu :1- Allah SWT menyembunyikan keredhaanNya  pada mereka yang taat kepada Nya.2- Allah SWT menyembunyikan murka Nya  pada mereka yang melakukan kemaksiatan kepada Nya.3- Allah SWT menyembunyikan malam Lailatul Qadar  pada bulan Ramadhan.4- Allah SWT menyembunyikan Para Wali yang diutuskan dikalangan manusia.5- Allah SWT menyembunyikan masa dan tarikh  tibanya kematian  dalam umur manusia.6- Allah SWT menyembunyikan amalan sunat yang diterimaNya dalam amalan sunat lima waktu.
Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam. M/S : 183.



* Menasihati diri dan teman*

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 22 February 2014

Segmen Saya Nak Tudung Syria Superb

Assalamualaikum semua :)

Jom join ..

Segmen Saya Nak Tudung Syria Superb


Nama segmen tu pun dah superb...so hadiahnya konfem superb bagi kaum wanita dan bagi kaun Adam..haha..

!Assalamualaikum!





Jom hangatkan lagi segmen ni. Tekan BANNER di atas tu laju-laju..

Ingat 3 hari je tau segmen ni...


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 20 February 2014

COKOLAT COKOLI SEGMEN BY TENGKUBUTANG

COKOLAT COKOLI SEGMEN BY TENGKUBUTANG


Tadi blogwalking kat blog Tengku Butang pastu ternampak entri dia mengenai segmen ni..hadiah dia coklat..apalagi..pecutlah mau join segmen ni..Gilaa ! Takkan nak tengok melopong je.

Kempunan kot..hehe



1606957_725350817497804_671190617_n


Jom join ? Tekan link kat atas kalau rasa nak coklatlah ..haha..semua syarat sudah hamba patuh sis Tengku Butang..heehe



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 19 February 2014

MINI GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY TENGKUBUTANG

Sekarang jam menunjukkan pukul 3:42 PM.

Haha..giveaway ni akan tamat dalam beberapa minit je lagi iatu pukul 4 pm satgi..so wani ada lagi peluang kot ? haha..

Hujung tanduk dah ni..


Cuba nasib apa salahnya kan ? 

1622047_241627892686141_280465934_n


Nak join klik banner diaatas ni ye :)

Nak wish biasa-biasa je ..huhu..tak mampu ni..waktu semakin mencemburui wani ..

Selamat Hari Lahir @ Tengku Butang :) Unik nama tu..hehe..macam orangnya ..Semoga hidup TB dimurahi rezeki dan dipanjangkan umur untuk terus melakukan ibadat kepadaNya..Aminn...TB kini semakin matang dan dewasa + cantik ..hehe..Semoga Allah mempermudahkan segala urusan sis Tengku Butang ye.Sannah helwah ya .Sini ada selirik lagu khas buat Tengku Butang :)

Happy Birthday to you,
Makan ubi kayu,
Happy birthday to Tengku Butang,
Happy birthday to youuuu.....


Tadaaaaa..

-TAMAAAT SUDAAAH-

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 15 February 2014

Gambaran Ketinggian Nabi Adam

Assalamualaikum semua :)

Daripada kita berfb-fb berjam-jam luangkan sedikit masa anda untuk sesi ni . Mungkin ada yang sudah tahu dan ada yang baru tahu . ALhamdulillah . Semoga sesi ni dapat membuka minda dan hati kita agar semakin menyedari siapa kita dahulu dan sekarang .



Sabda Rasullulah SAW:
“Allah menciptakan adam dengan tinggi enam puluh hasta. Kemudian setelah Adam, makhluk itu semakin berkurang tingginya seperti sekarang ini“ 
(HR.Bukhari), hadis ini juga terdapat dalam riwayat Imam Muslim dan Imam Ahmad.



Berdasarkan hadis di atas, maka benarlah ketinggian Nabi Adam a.s adalah 60 hasta. 1 hasta = 45.72 cm. Jadi, tinggi Nabi Adam adalah kira-kira 27.432 meter. Hampir mencapai 30 meter. wallahu’alam.

Cuba tengok replika baju Nabi Adam a.s di dalam gambar. Ia dibuat di Jeddah, Arab Saudi dan memakan masa selama 18 hari untuk menjahitnya. Panjang 29 meter dan lebar 9 meter.

Tinggi kan ? Wahh !





Replika ni dibuat sekadar untuk melihat setinggi manakah atau sebesar manakah (saiz) Nabi Adam a.s.

Para saintis Amerika Syarikat membuat kajian terhadap bangsa mereka sendiri yang dulunya didakwa sebagai bangsa yang mempunyai purata ketinggian yang paling besar dalam kalangan bangsa lain di dunia.

Namun , daripada kajian yang dilakukan itu, bangsa Amerika Syarikat didapati semakin merosot purata ketinggian mereka. Salah satu puncanya adalah kerana memakan makanan (yang diawet).








:::::Nota jari manis : ::::
Berdasarkan pemerhatian aku , patutlah ramai bebudak zaman sekarang banyak yang comel-comel ke ketinggian dia ..atau lebih tepat PENDEK . Berul tak ? Sebab rata-rata makanan yang kita duk makan setiap hari tu sudah ditambah dengan perservativelah diawetlah dan macam-macam lagi yang kalau kita tahu apa akibat dia memang kita takkan makan . Apapun , tinggi ke rendah ke tu semua tak penting . Yang membezakan kita adalah IMAN dan TAKWA sahaja . Renung-renungkan dan selamat beramal ~ :)






Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani