DEYAWANNY Deyawanny.: May 2016

Tuesday, 24 May 2016

Sains Biologi (TULEN) USM

Assalamualaikum. 

Disebabkan sekarang hampir/sudah musim orang nak masuk universiti / matrikulasi . Maka wani tergeraklah hati untuk menulis serba sedikit mengenai bidang yang wani ambil sekarang iatu sains biologi *pure* Disebabkan dulu time wani macam korang ( muka polos tak tahu apa-apa pasal course ni) search over google and you know what ? I found nothing ! Yesh . Addalah seketul dua blog sahaja cerita pasal course yang wani ambik ni .tu pun tak sepenuhnya sama dengan course wani (pure) .

Di USM hokayh . Tempat lain wani tak tahu menahu .

Okay . Subjek yang kami wajib ambik masa SEMESTER 1 adalah 

BIODIVERSITI .

Ok . Subjek ni wani letak on top . Sebab nya i really love this subject tau ! Sangat senang nak score and best lecturernya ! Time wani ia diajar oleh Dr.Mahadi . Very experiance lecturer especially in research about CORAL REEF. yeah , since that , i love coral too and found a lot of things/new info about it . Ok.Dalam subjek ni , korang akan belajar lebih kurang macam MATRIKULASI je . Serius , easy beb ! kalau kau fokus la ! 
Antaranya pasal kingdom plantae/animalia tu .Haa .Senang kan ? *Serius*

KIMIA ORGANIC.

Ok .Subjek ni kalau memori kau tough dari matriks sampai sekarang , kau win beb ! 
*aku kekurangan space..sobss..sobss* 
Mechanism and those thing .You tahulah . Lebih kurang macam matriks ja .
Ada tutorial for subjek ni . 
Easy to score and easy to lose your marks* kata En Nordin,tutor kami* 
WAJIB lulus tau .Tak lulus repetlah kau sampai muntah hijau.


EKOLOGI.

This quite interesting but not as much as i love bio-D. Hehe.
Easy to score well too. Belajar pasal alam , haiwan liar and everything about nature la.
And time kami , diajar oleh beberapa org lecturer and one of them is En.Hifni . Yeah , Very experiance lecturer about bird/wildlife . Yeah , banyak info pasal burung kami dapat sepanjang dia mengajar kami . Huhu.Hehe. New things ! Seronok tauuu .
Banyak benda yg kita taktahu.Semakin kita dpt tahu ssuatu ilmu tu semakin buat kita wondered/terpikir2.

LMT100.

Ni subjek english . Khas untuk yg dapat BAND 3 muet haritu masa pre-u . Basics je englishnya.
And tak jejas pointer uolss pun .

PRACTICAL*FIELDWORK*BIOD.

Yeah .For PURE STUDENT . Korang akan pergi CEMACS masa sem satu .Budak applied ambik masa sem 2 . Untung ekceli kita ni budak pure .Hehe . Nak tahu kenapa , nanti dah masuk tahulah korang . Hehe.
And nak cerita pglmn pergi cemacs memang tak cukup satu belogs dik oi. memang best tahap arhh . 
Enjoy la pergi sana. *macam bercuti je* Hehe. Tapi baguslah bila pergi sanakan , apa yg kita belajar teori tu lebih berkesan . Sebab kita boleh feel, touch , enjoy nature . 
Paling best bila kena ekosistem pantai. Perghh.Beshh beb . Boleh mandi manda sekali bila habis kerja la * hehe* .
Pastu air masin kelepiarr tu masuk dalam mulut .Perghh ,memang syok pun . Haha.
Makan dkat sana memang sedoppp.Cukup den makan. Rasa macam takmau balik.Sedap sgt . 
Kat sini kena hiking sikit sebelum sampai destinasi korang .Hehe.Yeah , fit kurus ! Haha.
Kalau kena ekosistem hutan , merasalah kau erti fit kurus macamana . 



Yeah .For Sem dua nanti la wani update sebab sekarang on road to final exam . Final exam kami start bulan puasa ni . 6 Jun 2016 habis 17 Jun 2016 .

Doakan kami agar semuanya berjalan lancar seperti diharapkan .

Apapun yang adik dapat , istikharahlah . Buat keputusan yang terbaik.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 20 May 2016

Everything About Silat (Martial Art) PSSCM USM

 Assalamualaikum. 
Di saat aku menulis ni , aku sebenarnya baru sahaja balik dari latihan silat .
20/5/2016 . 

Tadi on the way nak ke foyer farmasi di USM untuk latihan silat , wani pun naiklah ECOVAN USM . Pergh .Seronok beb .Tunggu bas jenuh . Even , aku seorang je naik ecovan tu . Then Drebar Ecovan tu pun tanya . 

" Hang sorang ja ka ? Mana yang lain ? Takda orang lain lagi ka nak naik ? Rugilah sikit sorang ja " 

" Yelah Pakcik , saya seorang je , yang lain dah pergi kut . " 

Toleh kiri kanan , masih tak nampak juga kelibat2 orang yang nak pergi silat . 
Then , dia bawak jelah aku . 

*dibuai angin malam-malam ,perghh* 

Dalam duk bawak tu ,duk sembang sembang ngan pakcik tu .  And then, maknanya secara tak langsung aku telahpun di interview secara tidak formal.
 
*Takpelah , ambo dah sedia maklom. *

Question 1 . * ececewahh*

" Hang belajar silat ni ada belajar yang terbang terbang tu ka ?Hg belajar apa dalam silat ? Boleh terbang-terbang ka ? Ada pakai kayu , senjata ka apa dak ? "
 
*macam lebih satu soklan kan ? Huhu*

I was suprised. 

Then , dalam kepala otak ni terus capture memory picture ni :

 
 
Terbang ? Hurm .
* Menghela nafas panjang * 
 
Control riak muka , wani . Please :) 
For your information , i always got this kind of question lately . 
Yeah , before this, quite a lot of my friends have been asking question related to this kind of 'stuff' . Well you get it right ? 
 
' STUFF' .
 
Nak terang kan panjang pulak. 
Sebab tu , yang bila org tanya this kind of 'stuff' question , aku kata dalam hati .
 
" bersabarlah duhai hati. Mereka tidak tahu dan telah diperdaya.Kasihan mereka"
 
Ok .Back to main story tadi .
 
Aku jawab la mana ada dah sekarang ni pakcik . Tu cerita muhong je tu , tahyul and so on...bla bla.. 
Kami belajar basic nak pertahankan diri guna pegerakan asas ja , tangan , kaki . Takdak aih nak terbang terbang bagai "
 
*  Aku sebenarnya nak cakap macam ni tau , pakcik , kalau la ilmu silat yg sy belajar ni boleh buat orgg jadi terbang , saya rasa student2 semua pakat mai belajar . Semua pakat nak terbang . 
Well, to be honest , siapa yang takmau terbang ?  

Boleh main aci ligan ngan kawan ngan lecturer . Nak lari ja , senang terbang ,hinggap ataih pokok ka , ataih bumbung ka .Best ooh . Senang hidup aku . Kan ? 
Bahkan , kalau boleh terbang kan belajar silat ni , aku rasa BUDAK RST semua mostly akan join SILAT CEKAK kat USM ni . 
Tau kenapa ? 

Semua pakat nak terbang ja dari desasiswa ataih bukit tu sampai ke dewan kuliah . Takdak maknanya aku nak naik bas . Nak tunggu jalan lagi satu hal .Smua pakat bebas berterbangan di udara . Perghhh.Hirup udara segar. Tobat , bas USM pakat kosong.Jgn kata bas  silap haribulan ecovan pakcik ni pun takdak org .*nanti pakcik takleh keja pulak.Hehe* 
 .Yeahh ,absolutely ,  at the end , tak perlu lagi perkhidmatan bas .Tapyah bayar yuran bas . SEMUA PAKAT TERBANG JE .SAVE BUDGET .Yg bawak kete ,bwak moto pun pakat mai belajar . Senang lepasni tinggai ja motor,kereta kat rumah . Dah boleh terbang kan ? * tak perlu lagibayar denda kena clamp* SAVE BUDGET lagi !
Siapa nak kan jalan kaki dari desa atas bukit tu sampai dewan kuliah .Huh. Kalau Dekat DKSTUV tu ,dari rst , perghh makan masa dalam 30 minute++ jugak tu if jalan saja ,tak naik bas. Tu pun depends pada kaki anda.
Kalau terbang , kuranglah sikit penat kan ? 
Hehe. 
 * 
 
 

Dahlah save masa kan ? Huuu, Terbang ? Kind of interesting kan ? 

TAPI MALANGNYA MANA ADA  LA ! TAHYUL !

Tu dah ilmu apa tu ? Menyimpang dah tu ? Terbang pakai apa taktaulah !
Terbang dalam mimpi jelah kut yg mampu pun .
 
Disebabkan perjalanan yang sememangnya agak singkat , memang tak dapat berborak panjang . Sadisnya . 
 
* Actually , i really hope yg perjalanan ni akan lama sikit. Banyak benda sebenarnya yg aku nak cakap , tapi terpaksa dipendekkan kang cerita tergantung .*
 
Then , he said . 
" ohh okayy . Hang seronok ka belajar silat ? Syok ka ?" 


* Aku rasa ni macam soklan bonus pulak * 
*Soklan cepumas , aku pun taktau nak start dari mana , aku rasa macam takmau turun ja dari ecovan tu , nak borak panjang lagi *

 
 
Then , aku cakapla :
 
Best laa pakcikk . Syokk ! Yalah , kita ni kena la belajar ilmu nak pertanhankan diri so ....blaa blaa.
Lagipun senang ja , kami guna pergerakan asas ja . Takdalah nak angkat kaki sampai muka macam taekwando tu . Tak sopan kan ,bila kita (especially yg muda lagila) angkat/sepak kaki ke arah muka/kepala org lain . Dehh ! Even bila aku  duduk aku nak lunjur kaki *sebab lenguh ,kebas* .Aku rasa serbah salah sangat nak lunjur if ada org lain depan kaki aku ,even dia pun tgh duduk. You know , agak kurang ajar sikit/kurang sopan . 
I dont ' remember well , but ada imam mana entah . Imam Syafie ke apa sangat titik beratkan adab macamtu . Especially dlm menuntut ilmu. 
Well said , adab/akhlak mesti datang dulu sebelum ILMU .
Ingat tu . Tapi kalau nak dapat ilmu tapi tengok perbuatan agak 'tidak sopan/rude" . Macamana tu ? 


Tambah lagi , martial arts like taekwando,karate and sewaktu dengannya asal usul dari mana ? Jepun ? Lagi ? But for sure bUKAN dari MALAYSIA kan . Lebih spesifik , bukan 'asal dari kita 'kan sebagai orang melayu ?
Silat ni dari tok nenek moyang kita lagi . Org Melayu kita memang terkenal ngan SENI SILAT sejak dahulu lagi . 
Kenapa kita nak agungkan yang orang lain punya, yg BARAT punya ? Tak cukup bangga ke dengan warisan Melayu sebegini ? 

For your info too, SILAT JUGA TELAH DIIKTIRAF SEBAGAI BENTENG PERTAHANAN NEGARA yg ketiga . 

Ya. Telah diiktiraf officially . * sila check artikel2 bertauliah * 
 Oh ya , cakap pasal martial arts . SENI SILAT CEKAK . Perkataan SENI tu sendiri . 
Why ?
Kalau kau seorang ahli silat cekak /pernah belajar silat . Kau akan tahu , ada part -part badan kita yang bila disentuh/ditekan akan memberikan reaksi tertentu . Kadang tekan kat part badan ni , dia jadi kaku .Langkah dia kaku  . Dia sedikit sebanyak berkaitan dengan science . Yeah .Our body . Science . 
Macam stimulus . Bila tekan kat sini , nak angkat kaki takleh . Bukan sebab ilmu khurafat ka apa . Dah memang Allah jadikan sistem badan kita camtu .Adalah kegunaan dan manfaatnya. Kau nampak tak betapa seni nya ? 
Tu baru sikit. Nak tahu lebih , nak tanya lebih , kenalah belajr silat and rujuk pada tenaga pegajar .Bukan rujuk ngan SYEIKH GOOGLE . Dia Syeikh celop ja . Sikit2 rujuk situ pastu jump into conclusion , Sebab tu la hang jadi MELAYU CELOP . *gurau je * 
 
Oh ya , kalau hang kata belajar silat ni syirik la , khurafat la , tahyul itu ini . Ok.Fine .
Tapi  hang kena mai belajar dulu baru hang boleh hambuqq habih ayat power hang tu . Setakat rujuk Syeikh Celop tu pastu bajet Ustaz Celop , Takpalah . 
Kalau hg belajar silat dengan sebetul-betulnya , hang boleh tengok dalam proses pembelajaran silat ni takdak pun unsur SYIRIK bagai apa tu . Bahkan , dalam silat ni kami diajar untuk selalu selawat , cerita berunsurkan ketuhanan ,kehambaan , sesi sharing ( muhasabah diri) , bahkan habih kelas pun kami selalu salam *sesama jantina* sambil selawat . Banyak sangat amalan kerohanian diterapkan dalam ni . Kau akan sedar Kuasa Allah mengatasi segalanya . Ya , indeed. 
Bahkan , pergerakan dalam silat pun berdasarkan kaedah dalam SOLAT . 
Nak cerita jenuh kena buka novel pulak.
 
Apapun , just nak cakap , if kau rasa curious , curiga , fefeeling nak tahu itu ini ,jawpaan ituini , join dulu silat . Kau tanya TENAGA PENGAJAR kau . Ceritakan segalanya. 
Jgn la kau pi cari Syeikh Google tu .DUk suka sangat pasaipa taktaulah . CInta mati betui ngan syeikh tu . 
Cuba cari sumber yg sahih lagi nyata sikit.
 Kadang2 setengaj cerita itu betul pada dasarnya yang sangat sikit .* saya cakap dasar sikit je * Tapi malangnya , orang kita duk pepandai sngat tokok tambah cerita jadi bombastik .Erm.
Takleh nak kata apa . Memang 'BOMB' betulah jadinya orang kita dgn benda tu .

Bahagia sgt belajar/join SENI SILAT CEKAK kat USM ,PENANG ni . Bonding dalam persatuan ni . SubhanaAllah . Tak jumpa dalam persatuan ni .Hati ni rasa dekat ja .Serius tau , tak bohong .Ni testimoni saya OFFICIALLY (kut)  Bila Allah berkati , inShaaAllah semuanya nampak mudah dan bahagia saja . 
Kalau persatuan lain , rasa macam kaku je . Taktaulah nak describe kaku tu camana . Masing2 macam dalam dunia sendiri dipisahkan dengan temboh dinding kebal dgn org sekliling . Senang cerita , rasa macam hati ini tak sebegitu BAHAGIA . Acewahhh . *sweet je * .
Bahkan , dalam silat ni jugak , suka sangat dengar senior2/alumni cerita kisah mereka sejak mereka belajar silat compared dgn diri mereka dahulu yg tak belajar .Banyak kisah menarik disebaliknya yg kita sendiri macam terkejut , takut, risau dan sebagainya bila dengar kisah mereka sebelum mereka masuk silat . I mean , bila mereka didatangi masalah dalam hidup mereka macam ada org cari pasal/cari gaduh dgn mereka . And what she/he do then and so on . 

Menarik sangat . 
FOr sure , bila Allah nak sesuatu benda tu terjadi .Nothing can stop it ! 
There is nothing impossible ! 



Last but not least , 
Hamba sebenarnya SANGAT SANGAT TIDAK BERPUAS HATI BERBUAL dengan pakcik tadi . 
Sekejap sangat . Rasa macam aku cakap tu just 0.0001 % . Aku bila eksaited tahap gaban gila nak cakap pasal sesuatu dipengaruhi dengan *seratonin* memang panjang la . Jgn terkejut kalau tengok aku tetiba ja ubah perwatakkan . 
Jgn sangka aku marah .Tapi im just to eager . Excited . 
Apapun , berpuas hatilah , harini aku dapatlah sedikit menyedarkan pakcik tu . * hopefully sedar* .
Alhamdulillah .

Untuk kawan-kawan aku ,  ahli keluarga , shaabat handal

RUJUKLA KEPADA YANG LEBIH ARIF . Aku pun tak tahulah dari mana korang dapat cerita 'fantastik ' semua tu . Aku tahu pun bila orang cerita. Tertanya tanya aku hangpa smua tau mana cerita 'kebabom' pasal silat ni ? Nenek cerita ka ? kawan cerita ka ? Novel ka ? Kalau dari SYEIKH GOOGLE jugak , takpalah .AKu tak mau ambik tau punca tu . 
Yelah , panjangkan akal tu sikit. Ni ceduk bulat2 apa syeikh google hg cerita, apa hal ? 
Tak best la . Pandai kan ? So panjangkanlah ia kepada yang lebih ARIF dalm bidang tersebut . 


Ok . Sekian . Maaf membebel terlebih . * Serotonin Maximum Now* 

Yeah , for junior yang akan masuk silat nanti , especially PSSCM USM PENANG , Congratz .Yelah siapa lagi yg nak pertahankan diri kita sendiri kalau bukan diri kita ? Takkan semua nak harap kat laki ? Ayah ? Mak ? Nak harap depa pertahankan kita all the time ?? Then , invite them too stay in USM . Pergi kelas bersama dll . Well, bahaya tak kenal masa , tempat , usia and dgn siapapun .  Klu diri sendiri pun tak dpt nak jaga , tak dpt nak pertahankan diri , Then , who will you be expect to protect your dad ? Your beloved mom? Your sister, brother , your little daughter/son ,*soon* ?
Tak sayang diri ? Tak sayang mereka kah ? 

Ingat , bahaya ada di mana-mana  Nowadays , well kau tahulah . Tengok baru-baru ni , Eno , seorang gadis telah DIDERA SEKSUAL dan FIZIKAL . Allahu . kejam sangat pembunuh tu .Cara dia mata sangat sadis dan saya pasti , gadis2,wanita2 di luar sana rasa GERAM , MARAH ,KESAL . Memang kita kena redha dgn apa yg akn blkau dlm hidup kita. But sebelum redha tu ada ke kau usaha ? Usaha nak pertahankan diri by learn it ? 

No right ? You keeep blamming this , those . Bla...Bla..


Banyak sangat kisah tragis sekarang berlaku .Tekanan hidup membuatkan org yang normal menjadi GILA . Walhal , orang yang sememangnya gila masih HAPPY je . 
Yeah , tekanan hidup . Everything . 
Yg baik jadi jahat . Yng pasif jadi hyperaktif tetiba and so on .Jgn terkejut satu hari benda/peristiwa yg kau tak sangka2 akan jadi pada diri kau sendiri tetiba terjadi . Nothing is impossible , jika Allah mengkehendakiNya.

Better late Than never .


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani