DEYAWANNY Deyawanny.

Sunday, 3 July 2016

SAINS BIOLOGI TULEN USM [ PART 2]



Assalamualaikum.

Pada saat wani menulis posting ini , wani sedang holidayy ! Yeah , cuti semester . 3 months gitu . 
Bulan 9 baru sambung balik belajar for Sem 3 pulak kat USM Penang ni . 

Adik-adik * aceceh bajet hakak suwitt*
adik adik yang terdetik rasa nak ambik course sains biologi pure kat usm ni mesti tertanya tanya kan subjek apebendalah aku akan belajar ? Entah payoh idok ? Entah bulih idok?

Takpa. Chill .Tarik nafas dalam-dalam. 
Fyi, under SCHOOL OF BIOLOGICAL SCIENCES kita pecah kepada dua.
Sains Biologi (PURE) and SAINS BIOLOGI ( GUNAAN) . 

Yeah .So jangan confused. Tapi untuk subjek belajar mosly sama je sebelum tahun yang kami kena ambik/pilih MAJOR which is around YEAR 3 .*maklumlah batch sebelum ni lain sikit* .

Kalau Pure belajar SUBJEK A masa SEM 1 , applied akan belajar gak subjek tu tapi SEM 2 nanti.Kira korang tukar-tukar subjek je.

Ok.Haritu posting sebelum ni ,wani ada cerita pasal subjek dalam SEMESTER 1 kan?

Now , wani dah h abis final exam SEM 2 , so wani nk kongsi sikit2 untuk junior-junior yg bakal menjejakkan kaki di USM tercinta ni .

Antara subjek semasa SEMESTER 2 bagi PURE BIOLOGY STUDENT USM ialah:


CALCULUS

Terus terang cakap , subjek ni senang kalau korang dah mastered masa maths form 5 and matriculation. Mostly MATRICULATION la punya silibus. Sama je tengok. Ada la tambah-tambah sikit silibus calculus yg korang akan ambik nnt .Nama pun degree kan? Kemonn laa . 
Antara topic dalam ni ialah LIMIT ,FUNCTION ,INTERGATION ,DIFFERENITIATION , VOLUME,AREA GRAPH bla bla..
Basic things gitu. Walaupun basic , kalau korang tak mastered masa matriks , tak bermakna korang tak boleh capture learning here.Prof and lecturer here are kind enough . Ajar pun tak laju . 
Masa kami kena Prof Rahni,Pn Ena and Dr Hayati .
*maaf if nama silap sikit* 
Ada yang kena download notes kat portal , ada yg memrlukan tangan korang untuk bekerja sepenuhnya and ada juga yg memerlukan tangan korang kerja sikit-sikit shja. 
Untuk Courssework(exam,quiz,assignment) kalauu korang dapat A dah kira selamat dah la tu . 
So work hard okayy . 60% final and for COURSEWORK 40% . Banyak tuhh.
untuk subjek ni ada tutorial jugak .
Ada nak minta tips ? * (sila muntah hijau*)



INORGANIC CHEMISTRY 

Heyy , korang ingat korang lari dari kimia ker ?? Say no laaa !
Kimia ni more to calculation.Yeah ,molarity ,stoichiometry and so on.
Basic dari matriks sahaja tu /Wani lebih suka INORGANIC CHEMISTRY dari ORGANIC*nyampah rasanya*
Biasala untuk subjek ni ada tutorial ye . Time kami kena PROF FAROOK and DR ROSE HAQUE .
Best sesangat dua orang lecturer ni .Jgn hairan atau marah bila mereka menasihati ,beri kata nasihat semasa dalam kuliah . Banyak input korang boleh kutip.Bukan semua lecturer sporting macamni tau . Daripada syik ngajar 1 jam tanpa henti lagii bosaan kann? Haa.Tulah untung kalau korang nnt dpt diajar oleh mereka. Thanks Prof and Dr ! 
Sentiasa memahami telatah and karenah kami !



GENETICS

Whoaaa.Subjek gilos. Wajib lulus tauu . Okay .Dalam ni ada banyak korang akn belajar lebih dalam berbanding zaman mariks. Ada belajar pasal jagung(mendel) , inheritance , pop genetics , mutation ,DNA repair system and so on. Actually , melalui kos ni banyak sgt ilmu baru dapat berkaitan benda yg terjadi pd diri kita and org sekitar kita. 
Yeah, i know for certain topic korang akan rasa macam " arghhh not again this topic ! " .
Like me. Huhu.Jagan tiru perbuatan wani .Huhukss. 
Lab session pun ado. 2 minggu sekali .Selama 3 jam/sesi . Duduk la dengan punggung kematu dalam lab sejuk tu.Hehe. Oh ye ,mostly korang akan menghabiskan sisa waktu korang di LAB nanti bersama LALAT -LALAT kesayangan korang . Macam-macam la gelagat nanti dpt lihat . Tunggu jelah = .= . Lalat tu namanya Drosophila melanogaster . Yeah, common untuk budak bio.Ni kat universiti kita dpt main ngan dia secara nyata bukan dalam buku masa zaman matriks. 
Masa lab session korang kena pandai adapt . Kena alert . Kena bijak bahagi tugas ngan member group,Jgn la bolot sesorang keja buat macam member kau yg lain macam tak wujud. Pleaselah . Consider sikit .
Lab report ??? Of courselah benda waib kutt as student lab ! Hahaha . Chill la. Jgn risau.Easy je ! Haha;

Oh ye untuk subjek ni tiada tutorial. 
And masa time kami , kita diajar oleh Prof Nazalan , Dr Darlina . Best superbb ! Keduanya sgt bertimbang rasa . Terbaikkk ! Banyak sgt kisah mereka dikongsi sekali sepanjang mengajar kami.
Maafkan kami masa kami idur dalam kuliah.Haha.Tak dapat menahan kelopak mata ini .


LSP300/LKM400.

Subjek English and BM .
Setiap lecturer ada dlm 20 macamtu student in one group . So wani dapat group under Ms Vivien . Dehhh best sesangat ! Thanks techer ! Banyak input and pengajaran dapat sepanjang sesi perkongsian dan pembelajaran bawah Madam >Madam suka bercerita and gelak.Happy kami dibuatnya.Tak pernah stress masuk kelas dia. Homework pun tak loaded pun . Kira dia memahami kami . Percyaalah korang akan gembira segembiranya bila masuk kelas Madam Vivien ni.
Thanks teacher if you read this ! 
You are the best teacher !
For junior ,dalam LSP300 ni akan ada presentation , listening test writting test ,reading test. 
( ala-ala muest gitu ) . Presentation chill je beb ! Aku part listening memang akan hancus ! Geram pulok rasanya !

LKM400 pulak BM. 
Dah lama tak belajar BM kan ? hahaa.Ngadapp la kau nanti. 
Please jgn buang nota-nota dahulu .Hee.Mungkin berguna. 
Idea itu penting dlm menulis karangan . Kesalahan dalam tataahasa mesti kau sendiri akan terkejut biawak. Banyak sgt salah yang kau rasa betul padahal SALAH .
Lihatlah , bagaimana kita hari ini telah DITIPU ! DIMANIPULASI oleh bahasa kita sendiri !
Malu laa sikit beb ! 
Haa. Belajar molek-molek noh bagi dpt A .
Time kami kena Pn Aisyah.Baik orangnya .Bnyak pengalaman mantapp. Bagus sgt sesi mengajar dia. Banyak sesi sharing disamping ikut silibus. So takdelah kami nk menguap sepanjang masa.Dahlah awal pagi kelas . Ada rakan wani dapat lecterer yang strict sangat sampai kecut perut anak murid dia..Hee. Tumpang simpati jelah yang mampu ! 
And untuk kos ni jugak ada PRESENTATION and TEST . 
Takdelah susah mana pun.Cuma kesalahan tata tu kena alert .Kang habis markah dipotongnya !Haha.






Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani