Disclaimer!

Peace be upon you!Just treat this as your rent house not like your house ..so please behave yourself! Behave your words! I really mean it.KMPP'ian Student 14/15..I remind you.This;s may sound harsh but take it as a sweet reminder,could you?.Ok. This is my blog.My rule. My story.My nagging.and mostly it's about me.So please dont be offend or pleaase don't judge me like you judge a book just by it's cover.Last but not least,please do follow me at button above.
FayYa Here!

Flashback . .





Big Clap!

Edited by : Miss Deyawanny(WANI)





MATRIKULASI 'FAST TRACK' KE DESTINASI ANDA ??
Thursday, 5 February 2015 @ 02:30 | Muslimah (1)

Assalamulaikum readers sekalian alam :)
Today i'm gonna nagging about MATRICULATION again.
 jenjalan kat facebook.Nampak banyak budak SPM batch 14 post pasal matrikulasi. How about matriculation and foundation (asasi) which one is better and more so on...

Common question hehe ..Same goes during my batch.

Cukup tak suka kalau orang misconception about matriculation. Quite annoying actually..Mostly ramai bebudak SPM ni masuk matriks just nak 'lepas diri' je agar dapat finish study awal and boleh sambung degree bidang yang diminati. Is that what are you thinking about all this while ?  Agak betul . Nampak tak ayat yang wani gunakan. 'AGAK'.

ok. let say. korang minat sastera . for example linguistic (bahasa) or minat in syariah islamiah or sewaktu dengannya.
korang apply for asasi itu ini. At the end,,bukan rezeki tak dapat any of that,Akibat kecewa melampau korang decide nak masuk matriks sbb matriks ni setahun je and then habis awal bbnding stpm/dip then boleh smbung degree bidang yg korang minat awal-awal tu..

mesti pernah terfikir camtu kan ? Kan? Dont worry anda tidak keseorangan. Ramai jugak yang fikir macamtu .Yg bezanya samada korang sedar masa dah masuk matriks dah pun atau pun sedar sebelom masuk matriks lagi. That's all, Beruntungla bagi yang mengetahuinya sebelum masuk.

Di sini saya bukannya nak mem-banned kan awk semua masuk matriks. Not at all. it was just a reminder for those who still in blurred.Kesian bagi mereka yang telah 'diperbodohkan' oleh golongan tertentu. Apa yang saya cakap berdasarkan luahan beberapa org kawan saya.Seriously. At the end. They have to survive here. COmpete with other to get higher grades. Boleh kalau nak jugak keras pala jugak nak further in art stream but you have to start from earlier. diploma dan setaraf. kira membazir masa setahun anda penat lelah di matrikulasi.

Terus-terang sebenarnya wani minat gilerr SYARIAH ISLAMIAH. Smada nak jadi cikgu subjek tu ataupun lawyer syariah. But at the same time, i have one feelings about sc stream. Quite hard to be explained using words. BIO ? One of the most subject that i hate ! Haha. *nampak sgt kekejaman aku di situ* .
Masuk matriks dengan perasaan separuh2. .kata dalam hati " Takpe wani..nnt ko boleh apply bidang tu untuk degree" ..At the end of semester only i knew the facts ! ..But fortunately, i've started loving bio,chemy as my sc subject ! So macam takde perasaan sgt bila tau pasal tu. But for my other friends. they said,
" Hah ?? Bukan boleh ke ?? Ishhh."

See. Macamana diorang dipermainkan oleh golongan tertentu . I'm sure you get my meaning who is 'golongan tertentu'. Too subjective. It can be anyone regardless from aspect age, or anything.

SO please ya. Kalau taknak anda berasa terbeban dan membebankan orang lain ..jika anda minat bidang sastera ( skopnya luas tu ye) ..dont choose this path (matriculation) if you cannot go on with this subject., anda akan merasa SAKIT sedikit.  Sebab apa wani cakap camtu ? Sebab it all has been set on your mind ! Quite hard to change it. ..Dah tahu takleh bawak dok gatai pasaipa ambik bidang sc ?? Buat naya diri ja ! Dan menganiayai orang lain tanpa sedar ! FIkir biar ke depan. Bukan fikir untuk setapak je. Buat kajian bukan satu skop je. Buat kajian secara meluas . Open ur mind laa. Kalau minat sgt nak bidang sastera ambikla STPM ..Apa masalahnya taktau ?? Nampak low standard ka ? How can you think like that ? Btw, jgn sampai anda meng-low kan diri anda sendiri sudahlah nanti. Harap paham ye. Seriously, wani betul2 kesian kat kawan wani yang nasibnya begitu. So harap tak ikut jejak langkah yang salah. Please.


Whatever it is, do istikharah' .. jgn sombong ! Please. 11A ke 10A ke 100A ke ... sape bagi ? Mak kau ? Nenek kau ? Kucing belakang rumah ? Tak. You have the answer and key of your question. So please look deep into your heart :)



Matrikulasi sebenarnya tak payah pun macam digembar-gemburkan beberapa pihak yang 'tidak bertauliah' . Yes !! MEMANG BETUL MATRIKS NI SUSAH !!!! But untuk orang yang malas buat tutorial ! Selalu ponteng kuliah/kelas ! Sembang kosong ! Asyik men ngan jin tanah ( fon) ! Tidur memanjang dalam kuliah ! Xpaham konsep and biarkan ketidakpahaman itu berkumpul dalam minda shja ! And so on.
Tu je. Senang . Matriks akan jadi susah kalau anda one of that person//,
Sylibus susah ?? Memangla. Mu pergi mana-mana pun as long as you're getting top in study ..semakin tinggi belajar ..mmg makin dalam belajar. Barulah namanya belajar=lesson. .Baru mencabar ! And that is the way you gain new knowledge ! Actually, mostly apa yang berlajar di sini adalah berkaitan sgt waktu PMR/SPM (mostly) ..Alangkah senangnya kalau anda seorang scorer waktu SPM ! Tahniah ! One of the advantage when you become part of us..Yang tak cemerlang tara mana waktu SPM boleh grab this chance ! TEBUS balik kesilapan waktu SPM dengan dapat A di matriks. .MATRIKS TEMPAT BALAS DENDAM* .haha..Kan ?? Just my opinion..B+ in BIO during SPM ? Get A in BIO (matriks) and only then you know how it feel . Haha **



Okelah. Melalut memanjang je aku ni . Hihi. SOryy. If there;s anything just let me know okeh