Disclaimer!

Peace be upon you!Just treat this as your rent house not like your house ..so please behave yourself! Behave your words! I really mean it.KMPP'ian Student 14/15..I remind you.This;s may sound harsh but take it as a sweet reminder,could you?.Ok. This is my blog.My rule. My story.My nagging.and mostly it's about me.So please dont be offend or pleaase don't judge me like you judge a book just by it's cover.Last but not least,please do follow me at button above.
FayYa Here!


Flashback . .





Big Clap!

Edited by : Miss Deyawanny(WANI)





Pilihan dan Pengalaman menggunakan Simkad Internet Prepaid MAXIS/CELCOM/DIGI/UMOBILE
Sunday, 16 November 2014 @ 22:19 | Muslimah (0)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera .

Sejak kebelakangan ni macam-macam jenis internet prepaid ada jual kan ? Sebut je nak under telco mana..Semua masing-masing ada 'nama' yang tersendiri. Clixter,Crystal,Ghost dan macam-macam lagi ..Tak tersebut jawabnya.

Kalau dulu orang banyak guna POSTPAID INTERNET kan ? Ada pengalaman guna ?
Well, wani takdelah pengalaman guna as you know saya masih student ..so tak berbaloi nak guna postpaid kan . 
But ayah wani pernah guna ..Maxis/Celcom kalau tak silap.

" Apalaa..Maxiss ni telan duit orang saja..Senyap-senyap pulak tu..Tengok-tengok sampai bil tudiaaa.terkejut biawak kita dibuatnya "

Itula lebih kurang ayat ayah saya kata almost every month.
Sejak dari itu, ayah dah tak guna dah POSTPAID INTERNET ,,Bye-bye Maxis postpaid internet and hello internet prepaid ! Yaa..

Ada lagi ke yang masih tak faham apa itu POSTPAID INTERNET ?

Secara ringkasnya, Internet bulanan.. Bil dia akan hantar ke rumah kita menunjukan bilangan yang kita guna beserta JUMLAH WANG yang patut DILUNASKAN ,

Disadvantage dia sesetengah telco dia tak beritahu yang kita telah guna lebih dari DATA diperuntukkan..sehinggalah datang satu bill pada hujung bulan kebiasaaanya di mana segala 'kebenaran' tersingkap. Pada masa itulah ,kebanyakkan pengguna akan berang ! .

Sebelum langgan, ayat manis dihamburnya..
Baguslaa...Lajulaa..Line okeyla..Boleh download sampai lebam la dan macam-macam lagi.

Tapi hakikatnya amatlah perit . Pengguna terpaksa menanggung kos yang lebih tinggi dari apa yang dijangkakan.Apa yang lebih teruk kekadang SERVIS HAMPEH tak SETANDING HARGA YANG SUPER MAHAL . Apakah itu yang dikatakan GOOD SERVICE ?

Sebab itulah now my familly mostly guna PREPAID INTERNET which is bayar bila nak guna.Topup sahaja terus guna. Tiada top up, tak aktif ,tak boleh guna . Titik.
Dan PREPAID INTERNET ini kebanyakkanya most preffered by students , Am I right ?
Ye la student kos hidupnya sangat tinggi..Nak beli buku,itu ini,,bayar itu ini. Lama-lama boleh botak kepala kalau pakai POSTPAID INTERNET tau,


Sumber : Google .

Macam-macam PREPAID internetlah keluargaku guna including myself.
Mari kita tengokmana tau ada yang tengah baca ni rancang nak berjinak dengan PREPAID INTERNET pulak akibat kos sara hidup di MALAYSIA yang semakin meningkat.

1. MAXIS
Okey. Honestly,aku guna MAXIS BASIC INTERNET . And wani percaya yang ramai student/makcik/kakak luar sana guna MAXIS BASIC INTERNET PREPAID kan ? Asal aktif sahaja boleh connect internet.Dah nama pun basic so penggunaanya of course basic . WhatsApp,FB tu bolehlaa..Not bad kelajuaanya. Tapi kalau nak downlad movie,tengok youtube ,,say goodbye jelah.. Agak siput jugak.
Dont'worry dia ada pelan data boleh pilih. Nak mingguan berapa data..bulanan berapa..Asal POKET TEBAL okeyla.Hihi. (takdelah mahal mana).. Kalau nak beli data , ada data MOBILE dan BROADBAND. Data mobile murah la ..Sesiapa yang suka online guna mobile phones,will prefer this. Tapi yang mana yang memerlukan data lebih besar guna BROADBAND data.. RM15/seminggu (1 GB) ..Sehari/seminggu/sebulan pun ada,DOnt worry . And lagi satu, ka MALAYSIA ni pengguna MAXIS lah yang paling ramai . SO proud be one of them !


 

2. DIGI 

Okey. sebelom wani guna MAXIS BASIC INTERNET . Wani guna DIGI PREPAID INTERNET.
Maaf lupa pelan apa. Tapi pelan ni sebelom munculnya pelan BUDDYZ tu. RM10 dapat 5 hari tempoh penggunaaanya. Biasanya wani download pic/movie dan lain-lain menggunakan laptop. Data ? Not sure. Sebab rasa macam takde sekat apapun. Macam UNLIMITED . Maybe masalah sistem kot. Untung badanlah. And then,melihat wani seronok main internet laju abang wani pun nak jugak.Dia pun belilah but malangya tak sama macam wani. Tempoh dia lebih singkat. If i'm not mistaken around 3 days for top up RM10 .. Haha. Such a waste of money ! *jahatnya .. 
Mesti akan ada suara yang kata .
 " Digi lembab kot weii...tambah lagi kat area kampung noh..siput jalan laju lagi kot

Excuse me.. Maybe ada betul jugak. But for your information, waktu saya guna DIGI tu tau wani stay kat mana ? Area KAMPUNG yaa.. RUMAH PALING HUJUNG .. DEKAT DENGAN PAYA .. Haha. 
Seriously. Not kidding at all .But apa yang peliknya,memang laju ..Berbekalkan top up RM10 tu lah wani buat macam-macam.Alhamdulillah so far i'm using it ,,laju .
Berbaloi la kan ? RM10 for 5 days.But pelan wani punya tu hanya DATA sahaja ,Tak boleh CALL/MESEJ ..Tak tau kenapa tapi kalau orang tau kita pakai DIGI mesti diorang hairan .
" Ko masih  pakai DIGI ??"  (teruk sangatkah)
and mesti tak ramai antar kawan kita yang pakai digi ..adalah dalam 1/10 kawan kita yang pakai ..betul tak ? Or takde langsung?
Kesian DIGI.Don't worry.I'll stand behind you ,DIGI !



3. CELCOM.

Ok. Celcom adalah rangkaian telco yang paling ramai orang guna selain MAXIS betul tak? But AWAS ! Kalau POKET anda NIPIS atau bertahap SEDERHANA better tak payahla pakai . That's my suggestion only. Sebab pelan dia mahal .
And of course dia ada banyak jenis pelan INTERNET PREPAID under telco ni antaranya:

INSTANET.





Boleh tengok atas : RM18/per week (INSTANET) tapi kalau MAXIS RM15/per week (broadband pakej kalau mobile lagilaa murah)

And terus terang I say.. wani ternampak ada orang jual SIM ni katanya lajulah,boleh download itu ini sampai lebam dan sebagainya..katanya even kuota habis boleh surf internet.(UNLIMITED ) katanya.
Aku pun beli lah nak try kan..Beli-beli try-try ..Hurmmm. Tak laju pun. Agak semput ..Kadang-kadang rasa macam nak hempuk je laptop tu,then pecahkan sim tu guna tukul belakang rumah.. Geramm. Slow.. Laju lagi DIGI aku guna (terdetik dalam hati) .. pastu kan dah habis kuota..Takleh surf pun. Mmg boleh surf tapi apa yang korang akan nampak page kosong BLANK.. sebab lambat sangat sampai berjanggut aku tunggu nak loading page tu. Such annoying !
Then..since that say, sim tu aku biarkan LUPUT. Sebelom luput kad itu wani ada tanya abang,mak,ayah wani.

" Nak tak kad instanet(unlimited) ni ? ..kalau takmau wani nak buang"
And you know what they said ?
" Takmau aku..Tak hingin ..Bagi free pun aku takmau"

That's what my brother said. Kejam. Ayat sentap. Aku beli mahal kot starter pack dia.
Oh ye lupa nak kasi tahu ..Topup RM25/MONTH (1 GB) ..
Start daripada itu. wani setkan dalam kepala.

CELCOM MAHAL & LEMBAB kalau guna kat kawasan aku ini.

Tak tahulah korang yang guna ni laju ke tak ? Depends on their coverage also right ?

Apa jadi dengan nasib kad tu ? Dah luput . And dilemparkan ke dalam paya belakang rumahku.

Tak bohong tau.


4. UMOBILE

Ok. UMOBILE bagi pendapat wani agak okey compared to CELCOM .
UMOBILE RM28/month (1 GB) .
Agak laju ..tapi kalau data habis .. say sorryla.. agak slow but stiil can load web pages well. Just kalau nak tengok movie tu tak bolehla kalau data habis.
Boleh call/mesej/internet.






 EXTRA NOTE :

And now, ada satu kad dipanggil MAMBANG simkad pulak. Yang ni lagi dasyat..Tau kenapa ?
30 GB sebulan . Yaa !! Tak bohong .. 1 GB SEHARI ..Macam tak percaya je kan ?
Haha. Tak habis dengan GHOST ..MAMBANG pun ada .. Lepas ni ?? JIN pulak ? 
Nothing to say.
Agak mahal starter pack dia. Ada yang jual sampai RM35-60 (STARTER PACK) .. 
Top up bulanan RM28/month.(1 GB /1DAY) .
But wani ada kenalan so dapat harga murah sikit .. Tapi tak beli pun. Takde masalah kalau kita beli mahal ke murah asalkan kualiti/kepuasan seperti yang digambarkan oleh seller ditepati. Itu je. Takperlu pun kecoh sana-sini dapat harga lain.By the way,Banyak kad dah aku ada so buat masa sekarang stop dulu beli sim baru ..Nak tambah koleksi lagi ? Tunggula habis aku belajar aku beli.. Haha. Botak kepala aku nak top up semua kad.


Kalau aku dah habis belajar memang aku beli punya. Apa salahnya try . Try my luck ! .

And now buat masa sekarang wani stick kepada satu telco which is MAXIS BASIC INTERNET .which is sangat murah starter pack dia (boleh pilih) and dia punya pelan memang sangat affordable...lebih lagi untuk student macam wani. Tak pakai banyak duit nak top up kad ni.
RM5/RM10 dah cukup.Setakat nak berwhatsapp ,berfacebook kan okeyla. Laju jugak.
But amaran ..Jgn tinggal lama-lama tak aktif..nanti pelan basic tu tak jadi ..taktau kenapa.I have undergoes this kind of situation.

Nanti habis belajar nak guna DATA yang lebih BESAR sebab nak on balik business wani ..so need a large amount of data ,right ? 

SHare-sharelah sikit korang guna apa untuk surf internet ? WIFI ? TELCO APA ? PREPAID INTERNET APA ? and korang punya tahap kepuasan. Mana tau ada yang antara kita tengah rancang-rancang nak beli .Nak mula berjinak dengan prepaid internet. Share la ilmu yang korang ada.

Terima kasih. 


Sumber gambar : Google Images.


Any question can also whatsaap me on 01127406979
.