Tuesday, 24 May 2016

Sains Biologi (TULEN) USM

Assalamualaikum. 

Disebabkan sekarang hampir/sudah musim orang nak masuk universiti / matrikulasi . Maka wani tergeraklah hati untuk menulis serba sedikit mengenai bidang yang wani ambil sekarang iatu sains biologi *pure* Disebabkan dulu time wani macam korang ( muka polos tak tahu apa-apa pasal course ni) search over google and you know what ? I found nothing ! Yesh . Addalah seketul dua blog sahaja cerita pasal course yang wani ambik ni .tu pun tak sepenuhnya sama dengan course wani (pure) .

Di USM hokayh . Tempat lain wani tak tahu menahu .

Okay . Subjek yang kami wajib ambik masa SEMESTER 1 adalah 

BIODIVERSITI .

Ok . Subjek ni wani letak on top . Sebab nya i really love this subject tau ! Sangat senang nak score and best lecturernya ! Time wani ia diajar oleh Dr.Mahadi . Very experiance lecturer especially in research about CORAL REEF. yeah , since that , i love coral too and found a lot of things/new info about it . Ok.Dalam subjek ni , korang akan belajar lebih kurang macam MATRIKULASI je . Serius , easy beb ! kalau kau fokus la ! 
Antaranya pasal kingdom plantae/animalia tu .Haa .Senang kan ? *Serius*

KIMIA ORGANIC.

Ok .Subjek ni kalau memori kau tough dari matriks sampai sekarang , kau win beb ! 
*aku kekurangan space..sobss..sobss* 
Mechanism and those thing .You tahulah . Lebih kurang macam matriks ja .
Ada tutorial for subjek ni . 
Easy to score and easy to lose your marks* kata En Nordin,tutor kami* 
WAJIB lulus tau .Tak lulus repetlah kau sampai muntah hijau.


EKOLOGI.

This quite interesting but not as much as i love bio-D. Hehe.
Easy to score well too. Belajar pasal alam , haiwan liar and everything about nature la.
And time kami , diajar oleh beberapa org lecturer and one of them is En.Hifni . Yeah , Very experiance lecturer about bird/wildlife . Yeah , banyak info pasal burung kami dapat sepanjang dia mengajar kami . Huhu.Hehe. New things ! Seronok tauuu .
Banyak benda yg kita taktahu.Semakin kita dpt tahu ssuatu ilmu tu semakin buat kita wondered/terpikir2.

LMT100.

Ni subjek english . Khas untuk yg dapat BAND 3 muet haritu masa pre-u . Basics je englishnya.
And tak jejas pointer uolss pun .

PRACTICAL*FIELDWORK*BIOD.

Yeah .For PURE STUDENT . Korang akan pergi CEMACS masa sem satu .Budak applied ambik masa sem 2 . Untung ekceli kita ni budak pure .Hehe . Nak tahu kenapa , nanti dah masuk tahulah korang . Hehe.
And nak cerita pglmn pergi cemacs memang tak cukup satu belogs dik oi. memang best tahap arhh . 
Enjoy la pergi sana. *macam bercuti je* Hehe. Tapi baguslah bila pergi sanakan , apa yg kita belajar teori tu lebih berkesan . Sebab kita boleh feel, touch , enjoy nature . 
Paling best bila kena ekosistem pantai. Perghh.Beshh beb . Boleh mandi manda sekali bila habis kerja la * hehe* .
Pastu air masin kelepiarr tu masuk dalam mulut .Perghh ,memang syok pun . Haha.
Makan dkat sana memang sedoppp.Cukup den makan. Rasa macam takmau balik.Sedap sgt . 
Kat sini kena hiking sikit sebelum sampai destinasi korang .Hehe.Yeah , fit kurus ! Haha.
Kalau kena ekosistem hutan , merasalah kau erti fit kurus macamana . 



Yeah .For Sem dua nanti la wani update sebab sekarang on road to final exam . Final exam kami start bulan puasa ni . 6 Jun 2016 habis 17 Jun 2016 .

Doakan kami agar semuanya berjalan lancar seperti diharapkan .

Apapun yang adik dapat , istikharahlah . Buat keputusan yang terbaik.
 
♥ Copyright © 2013 ♥