DEYAWANNY Deyawanny.: 2015

Tuesday, 22 December 2015

Tahu tak tujuan hidup anda ??

Holaa everyone and assalamualaikum :)

Tengok tajuk nampak gempak je kann ?? 

Tahu tak tujuan hidup anda ?

Nampak macam mudah saja jawapannya sebenarnya kan ? Tapi memang mudah. But if kita tanya sesetengah orang dia taktau nak jawab apa tujuan @matlamat dia hidup kat dunia ni.

yes . Adakah anda termasuk golongan tersebut // ?

<include.iostream>
//Please say something//
cout<<tujuan _hidup;
cin>>Entah
cout<<tujuan_hidup='ERROR';

Ha tudiaa.pekena habih programming.Entah betul tidok. Dari matriks haritu belajaq benda ni .Mai usm taktau dah camana. Sebab tak ambik PROGRAMMING.

>;< RINDU .

Ok. Back to main topic //

Tujuan hidup kita adalah untuk belajar rajin-rajin kat universiti kemudian dapat keje baguih-baguih then kawin ngan orang kayo .

Eh yeke ? 
Habis tu ??
Tujuan hidup kita adalah......

(RUJUK QURAAN  SURAH 2:30 dan SURAH 5:56 )

Ada dua tujuan hidup kita melalaui ayat tersebut .

1. Abid 
2.Khalifah .

Indeed ,thats absolutely true. 

Dalah surah kedua tu ada dinyatakan

" tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah@sujud kepada aku "


Lets walk thru. Kenapa Allah guna perkataan "MELAINKAN" ? Sebab nak kata yang memang itu je tujuan hidup kita kat muka bumi yang fana ni. Bukan kerja sampingan .

Khalifah dalam ayat 5;56 pula menjelaskan tentang khalifah.Khalifah tu kira macam kita ajak orang kearah kebaikan .Ajak orang kejalan yg benar . Khalifah ramai anggap ia tertakhluk kepada PEMIMPIN .Yes .QUite true .But bukan maksudnya hanya pemimpin sahaja kena jalankan tanggungjawab yg Allah perintahkan ini . Kita ,insan biasa ni,pencuci cleaner,tukang spu sampah,pelajar ..dan lain lain semua adalah khalifah.Dan bertanggungjawab keatas tugas ini.Yakni mengajak orang ke jalanNya.

Bila kita dah tau tujuan hidup baru  senang flow hidup kita .  Everything that we done because of Him. Yes . It can be 'ibadah'. and kita dapat pahala dari perbuatan tersebut .

Ruginya kalau kita abaikan setiap seconds yg kita ada sebagai hambaNya .




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 9 December 2015

Mobile Spa USM Penang

Assalamualaikum.

Masuk hari ni dah hari ketiga demam . Huhu. Kifarah dosa,agaknya. Kan ?

Air terjun asyik meleleh je dari hidung ni haa . Jawab exam tadi 2 paper pun tak selesa. Bersin lebih tiga kali waktu exam tu .Sampai orang-orang depan aku toleh kat aku .

*maafla aku menggannggu konsentrasi korang menjawab exam* 

Haha . Sabar jelah . Nak jawab exam tadi pun tak bersemangat . Asyik fokus kat hidung .Haha.

Dahlah Kimia Organik tadi . Memang perghh la . Huhu.

Okeylah .Back to main topic nak cerita pasal MOBILE SPA USM PENANG.

Yes . I ada buat mobile spa tau uolss . Mobile ,means bergerak .So kitaorang boleh terjah bilik korang untuk on the spot buat spa kat korang ,okey tak > Hehe.

Saya duduk kat RESTU(MO2) . Yang desasiswa lain kat dalam @luar USM pun boleh .Desasiswa tekun ke saujana ke indah kembara ke aman damai ke fajar harapan ke ..janji uolls adelah perempuan okayy . Lelaki harrap maaf , sila undurkan diri jauh-jauh. Haha . *kesian*
Yg nak booking servis saya ni just contact saya and 

Just set time& tempat ngan saya .Everything will be okay .

Aku paham .Kat USM Penang ni takdekan spa ? Kadang-kadang kita ni pompuan perlukan urutan@belaian dari tangan orang lain untuk releasekan stress kita . I paham sangat kat USM ni busy itu ini,handle itu ini . At last, stress . Sakit badan. Pening kepala,,Jerawat berbiji bijik tumbuh.'

Nak keluar pergi spa kat luar taktahu kat mana kan .Pastu risau harga melambung pulak. Pastu duk pikir transportation pulak kan ?
Sekarang dont worry . We can serve you .

Kitaorang belajar skill kemahiran ni tau . S0 ,siapa yang memerlukan khidmat mengurut iatu urutan release stress, scrub tangan ,facial treatment dll contact saya 

0142490047 (WSSP ) 0195989573 (Call@SMS)


Save my number yaw because .... kita ada student price which was so so affordable for you gais.

Staff also can !

 Bahan-bahan yang kitaorang gunakan bukanlah dari bahan di pasaran macam FA**&L***** and so on ..Tapi produk yg kta guna ni based on GAMAT . Yup .Sea Cucumber . Memang ajaib sepesies gamat ni kalau baca kebaikan dia . 
SO very low low low in chemical ! Senang ckp ORGANIK ! 

Nak anjalkan muka,pipi, kurangkan jerawat,buang toksin  meh pm kitaorang . Tak ambik masa lama pun . Dalam 10-15 minit je . SO takde alasan nak manjakan diri sekali sekala.


Harga untuk servis kitaorang tawarkan ni kalau kat lua adalah r RM25-35 + tau . 

*mohon jangan pengsan* 

Tapi .Harga kita tawarkan sangat-sangatlah murahh .Tambah lagi ada promosi sekarang . Khas untuk student USM INDUK PENANG ni .

Apa lagi,contact la saya :) 


Untuk yang nak belajar kaedah mengurut ni pun boleh . Kita sembang lain la noh .





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 7 December 2015

Kem Kepimpinan MPDR

Assalamualaikum .

Lamanya aku tak serabutkan blog ni .

dah bersawang ni . Terdetik jejari ni nak citer pasal kem kepimpinan MPDR USM .

Majlis Peghuni Desasiswa Restu .

Kem kali ni berpusat di Batu Kurau,Perak.

AKu tak pernah pergi lagi .Haha. Best la pi kem ni . Tough le jugak .
Kem kali ni digabungkan sikit dengan modul pimpin siswa batch sebelum ni.

Kan pimpin siswa start batch kami ni was the _ _ _  . Not like before this :3 

SO dengan join kem ni ,serba sedikit dapat merasa macamana pimpin siswa time senior kitaorang.

Kami kat sana beradu di MAWADDAH RESORT . Terbaik la resort ni . Sungai pun ade . Katil& Dorm Selesa. ! Thumbs up ! Tidak lupa juga KOLAM LINTAH yang sangat annoying . Kenapa aku kata annoying ? Err..Fikir-fikirlah.

Cakap pasal sungai tu . First time masuk sungai tu late evening ..AKu lemas sikit .Tenggelam dalam air untuk bberapa saat . Gilaaa nak habaqq mai getarrr cheq . Macam macam terbayang kat otak ni . Rasa macam tu ajal aku ja time tu . Sebab aku rasa takda org perasan sgt aku tenggelam sebab kat hujung sikit area aku kena tu . Time kat bawah tu , aku tarik ja kaki siapa pun yg aku mampu .sebab aku nak naik kat atas .GASPING FOR AIR . Gila cuakk . Aku rasa lau seminit takda org perasan juga atau aku tak berjaya tarik kaki depa time tu ..rasanya aku dah pengsan . Tak sedarkan diri . The rest ..clueless. 
once member gua perasan gua tarik kaki diorang . Diorang bawak aku ,tarik aku ke permukaan air .Gila cungap aku . .Sebaik shja aku selamat dari kawasan air tu ..aku berdiri ,serius aku pening .Rasa mcm nak pengsan. Berputar dunia. Lemah badan. Fobia gilaa.Nasib air masuk sikit je kat hidung ,Kalau banyak mmg aku tak mampu nak buka mata dah . 

Mungkin ,ade yg cakap , eleh kau nih .benda kecik je.

Yes,maybe .But as for me , benda ni tak pernah terjadi kat aku lagi . SO quite tough for me. Air time tu mmg deras .  AKu dahlah takde skill swimming . Hurm.


Tulah kuasa Tuhan nak tunjukkan kuasaNya . Nak bagi aku rasa perasaaan tu . Macamana rasanya bila nikmmaat oxygen takdak . 
 
kat sana juga , aku tak perasaan time bila kaki and tangan aku luka sikit . Maybe time aku bergelut dalam air tu ,tangan aku main-main ,tarik tarik batu batu kecil kat dasar sungai tu ..tu jadi luka kot. Tak perasan pun bila kena . Dh malam baru rasa bila jalan rasa sakit sikit .
 
aku tak manja .Tapi kulit aku ni jenis manja sikit . Siapa kenal aku tahulah apa yg aku lalui .
 


AKu nak cakap ,aku rasa bersyukur gila dapat hidup lagi . Huhu. Teringat parents sob sob. Lama dah tak balik. Banyak event hujung minggu lately ni . 
 
 
Hujung minggu ni banyak exam jugakk . Rabu ni 2 test . Hujung bulan ni test sedebokk .
Pastu ade fieldtrip ke CEMACS pulak 17-28 Jan .  Kena tough lagi nih * :(
 
Chaiyok wani , you can ! 
 
tapi kan , nak habaq mai serius best weh mandi sungai tu .. Tak nyesal cuma hati-hati sikit jgn overjoy mandi kat sungai nnt hanyut macam aku .haha.
 
So sekrang aku dah jadi BLACK WOMEN lepas kem ni . Sunburn :( 
 
Macam kek lapis . Hehe .
 
Untungla sapa kulit tebal .Muka tebal . Sekian.
 
 
 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 22 October 2015

PROMOSI ! SET COMBO SAKURA DRESS MURAH !

Assalamualaikum everyone !

Today officially saya start jual baju-baju ni semula :)
Dah banyak kali restok nih .
Ramai suka grab sebab material best gilaaa !
CHeq berani jamin habiss.

Free Size fit til 2XL .

Nak beli dress sahaja pun boleh .Nak beli cardigan sahaja pun boleh.
Nak combo pun boleh .

Whatsapp me 0142490047 .

Harga Tak sampai RM68 pun ! Free Pos lagi !!

COD : USM KAMPUS INDUK 

Bebudak usm pun kata bestlahh kain kau  nih . Murah pulak tuu .

See ?? 

Trylah satu helai kalau nak tahu kesahihannya :)









WhatsApp 0142490047 

FB : Cik Haura (assistant i yg jaga)


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 21 September 2015

Observation during FIT MALAYSIA EVENT

Assalamualaikum .

19. Sept 2015 . Ive just joined FIT MALAYSIA at Penang . Well, it was quite tough event for me . I've participated in 5KM run . It might be seem short distance for you guys ,but actually it was a veryyyyy long journey . Haha . 
Habis muscles aku cramp . Sendi-sendi habis bergetar -getar . Haha . Sakit jugaklah lebih-lebih lagi time kena naik jejantas USM tu . Huh ! Such a pain ! Dah macam orang tua naik tangga . 

Actually , wani bukannya nak cakap pasal FIT EVENT tu sangat . Just wanna share what i've been hear,observe or hear at there .


Well, you know my attitude right my friends ?? I'm quite a good observer .Hoho .
So please stay away and behave when i'm around you . :)

Event tu kan melibatkan pelbagai sekolah rendah,menengah , universiti dan juga orang awam . So mata saya tertarik pada satu scene yang berlaku dekat je dengan saya . Too near .
Actually ,this story begins when one of my friend payungkan wani . Hehe . I mean, we share the same umbrella .  Then ,tanpa  dia sedar ,dia maybe terletak /tersentuh bucu payung kat tudung salah sorang budak sekolah yang duduk kat sebelah dia . 
Then , my ears captured that 'nice' word .

" Harammm aihh ..sesuka ja letak ataihh pala akuu " , sambil membetulkan tudung dia .

*Maaf atas pelat pekat kedah dia *

Then , i looked at her and i told my friend about that . and she just nodded like do-nothing .
Yes . What i'm trying to say , at least looked at budak sebelah dia tu . Biar dia sedar sikit .
Bukannya nak ajak gaduh pun .

Honestly , wani tak suka orang yang jenis tak respect orang yang lebih tua . Dahlah sebut ayat punya 'manis' gilaa aihh .. 

Budak tu takdelah besar mana pun sebesar kepala dia sampai nak sindir orang macam tu sekali .

Nasib bukan wani yang kena .Kalau tak ,tahulah wani camana nak ajar dia .
Chill la , bukannya nak main kasar pun .Just wannna teach her how suppose she respect others !

Then, at the same place , there's also others student like them . Maybe their friends ,classmate .
Pastu ade sorang budak lelaki tu datang kat perempuaan ni . duduk kat depan pompuan tu then ,the girl kipas budak tu sebab time tu memang panas laa . 
Then, dia bergurau-gurau sambil kuis-kuis telinga laki tu . 
Pegang tangan dan lain2 lagilah .


What i'm trying to convey is , I
m suprised with student attitude right now . I mean ,bebudak sekolah rendah/menengah .
Kecil-kecil lagi dah pandai bercouple . Pegang tangan khalayak ramai . Gaya sebijik macam dah kawin .Dengan bahagianya diorang . :3  Kalau dulu time zaman aku sekolah , takdelah sampai macamtu  sekali .
 Taktaulah apa nak jadi dunia sekarang .Scarry kan ? Bebudak sekarang pun kecik-kecik parents depa dah sogok dengan gadget kat anak depa . 
Untung ye jugak ! Rugi pun ye jugak ! Pro and cons la ! Dulu aku tak reti pun main phone nih . Apetah lagi smart phones . Lagi cerdik phone tu lagi aku sukar memahami behaviornya . Haha.\
Lepas SPM baru start guna smartphone tu pun terdesak sebab nak guna untuk bussiness online saya . Ramai cust tanya nak no whatsapp . WHatsApp pun wani taktau pebenda time tu .

Kerdilnya ! Haha .

Seriously , about social media like YOUTUBE ,,i was wondering why our govern didnt set up time that only allow us to view only at that time. Well, im saying like this because our govern absolutely takkan tutup media kan ? 
Quite scarry la . wani terbayang la macamana la bebudak sekolah rendah/menengah buka youtube TER-nampak benda tak senonoh ? Thats maybe one of the reason why bebudak saekarang are more advanced than us now .

Astaghar. Minta dijauhkan la . 

I'm still wondering , why and why ?? 

Nevermind . I'm just mumbling during this late night .

Boring after studying Biodiversity doh . 
Esok TEST ! haha . Im still typing here . Quite annoys!\\

Well, i just wanna say ,  I like the way Prof Mahadi,our lecturer(Bio-d) teach us . 
Best ! Thumbs Up ! Like the way he thinking ! Wanna be like him ,if i could !! Huhu .

Seriously , I adore the way he thinking and asks us ! Totally Different from   others lecturer thats only give talk in front ..Bla ...Bla ...

One more thing , saya agar tak gemar  dengan cara  guru yang suka kata " Alaa..benda simple je nihh ..Takkan taktau ! "
*guru = semua org yg share ilmu dgn org lain tak kira ilmu apa dan umurnya..ilmu baikla maksud saya

Well , normally , when i asked my friends a question and she said like that . Wani terus diam . Terkilan actually . Thats not the best  way  to teach someone that was not know about that .

If simple sangat pun tak perlu la sampai keluarkan statement macam tu . You make others look like a stupid ! Dont depressed others and act like you know everything !

AT least , terang dulu benda yang taktau tu then cakapla pelan-pelan yang benda ni simple je if kita wat cam itu ..cam ini .. That much better for me !

Ini terang pun tak . Terus direct cakap mcmtu . 99.9 % after this , orang tu takut nak tanya org yang sama tu .

Haha , I guess its true !


Okeyla . I m telling this thing so that if u are student,teachers,or anyone else ...at least you can improve the future . I mean OUR FUTURE later .
So that ,Takdelah sikap/taktik/cara yang sama berulang saban hari.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 11 August 2015

Degree In USM Or UTM ?

Assalamualaikum semuannya !
My friends too !

Holaaa ! Lama gebenor takdo update apa-apa kan ?

Busy memanjang deh .

Harini RESULT UPU /USM/UM keluar !

So of course wani akan update because this is part of my life . SO i want to keep it as memory in this blog .

11/08/2015.
Mesti most of my friends here tertanya-tanya apa yg wani dapat ?
Alhamdulillah Wani dapat Universiti Sains Malaysia (USM) and Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
Well, For USM i got Degree In Pure Biology . UTM i got Bio Industry or common knowns as BioTech .
Biology ?? Quite Suprising hah ?
Never thought that i will choose/involve with this alergic subject . Haha.

Latest Updates 12 HB .
I also got UNIVERSITI MALAYA . The old university in this country . Haha.
Kan Universiti Tertua kan ? And Legend la opkoss. Orang Kata ,UM ni susah masuk . Mostly budak pomplet je dapat .
(pomplet = 4 flat )
Aku saja je isi .Syok sendiri . Aku tau takkan dapat . First choice sy letak Bio Tech , Then followed by others tak ingat .Last choice was KIMIA GUNAAN.
For your information,UM ni semua course dia ade interview . So last aku isi dalam  bulan 2 2015. Mmg tak buka dah pas tu sebab aku tak peduli lau dapat iv mmg dah nekad takkan pergila ! Huh. Nekad kann ?
Pastu Harini 12 hb . Tengok mesej kat phone suruh check pmohonan kat um. So aku pun saja tengok check .Tuptup dapat .
Keajaiban apekah itu ???
Terkejut biawak deh !
Course KIMIA GUNAAN .
Haaa tudiaa . Kimia nak masuk dalam hidup aku dahh.
Sorry UM . Sy terpaksa tolak awak.Bukan sebab saya tak cintakan Kimia Tapi Saya Rasa Jodoh Saya Dekat UTM atau USM .
Walaupun orang sekeliling cakap .
"Untungnyaa !"
"Ruginyaa Tolakk UM ! Terbaikk kot univ dia !"

Hurmm. Nak buat macamana . Hati saya dah lama tolak awak sebenarnya.Bukan sebab bajet . Tapi ..
Saya Rasa saya Tak Cukup Layak untuk Menerima Awak UM Kerana Kau Begitu Sempurna !
Saya bukan 4.0 . yg sempurna .
Orang ade cakap . Belajar kat mana-mana pun sama je . Yes thats true.
But the reallly important is PASSION.
Minat .
Well. Sy juga menyukai Kimia secara diam-diiam hehe.

Rezeki Allah bagi .Alhamdulillah .Tak siapa Jangka .Jangkaan Manusia Pun Boleh Sempang Jauh.
Ade Orang 4.0 tapi just dapat universiti satu je .Biasa-biasa . See ? Sape kata dapat 4.0 semua dpat ? Yg dpt bawah dari itu ikut nasibbb ??
Ade je 2.5 something dpt tawaran universiti . Kos Sc Komputer Lagi . Kau ingat seenang dapat ?
See ?
Adelaa rezeki dia .
Kadang lagi banyak pilihan Lagi banyak pening . yg satu dapat tu maybe Itu Yg Paling Terbaik untuk Dia kan ? Spe Tahu ?

Buat Pengetahuan semua . Yg kenal saya mesti ingat saya dulu  sekolah menengah time PMR . Mmg alergik dengan Sains. Entahla kenapa. 
Always Got C in Exam. SOmetime got B . Haha. Never A !
Pernah Jugak Kena Denda Dengan Cikgu Zuraini (cikgu Sains)sebab tak siapkan homework.
But actually aku buat kot . Cuma  tak lengkap . Dah aku taktahu jawapannya so aku tinggal la.
Then she said " Tahu ke Tak tahu ke . Try je Buat Dulu sendiri"
Aku tunduk je.
Okeylah . Drpd orang lain sebelum masuk kelas diorang cepat2 pinjam buku kawan yg dah siap copy answer diorang bulat-bulat. Hurmm.
Kdg aku terpikir , Diorang ni tak malu ke asyik2 borrow buku kawan copy answer
Then. PMR .Subjek Yg Aku risau Maths And Sains Ni la . 
But atas usaha+bengkel uncle sam+doa sekeliling = Got A In PMR .
But . Tu tetap tak membuatkan ku benar-benar jatuh hati pada Biology .

Masa Form 4-Form 5
Biology adalah bedtime aku. Dont know why . I feel very sleepy when i start step in lab.
Duduk meja depan sekali .
Semeja ada dalam 4-7 orang but yang ade kat meja depan sekali ngan aku tak ramai pun .Ade dlm 3-4 orang je.
Meje belkang bakhanggg ! Ramai Gilerr. SOmehow Cecah 10 orang. Berhimpit-himpit. AKu pun taktaulah ape pasal taknak duk meja depan sekali aku.

Maybe they want to have a sleepy dream back there.
Haha.
Aku Tak Salahkan CIkgu Semata-mata Juga Tak salahkan Students Semata-mata At that time.
But dua-dua pihak salah .

Si Guru Patut Create New Environment . Come out with new and exciting idea to teach student how 
to fall in love with that subject . Yeah .Of course it is still about biology.
Because subjek ni sekali orang fobiaa . Mmg susah la nak attract balik.
Well you know In biology you have to understand not only memorize bla blaa.
Spinal Cord , Signal Transmission , Cell and others thing.
 Subjek ni memang akan buat students mengantuk kalau tak paham sekali .Well , its just like your mom is telling you bedtime stories,
Subjek ni walaupun aku duk depan kadang aku mengantuk jugakk .Namun aku still PENJAGA TEGAR kat meja aku. Sometime je aku rasa ngantuk sangat especially topic yg aku susah nak paham .
Yg lain kebiasaanya akan pengsan dek terdengar cerita bedtime BIOLOGY.AKu gerak diorang tidur balik.
Sampai kadang cikgu bagi sign kat aku suruh gerak kawan sebelah.
Yg Meja Belakang 90% dah lost . Tidur .
Tengok Muka Cikgu Nampak Hampa . Sedihnya if i be in her shoes.
 But . NAsihat Saya pada yg teach Biology Please Create Exciting Environment With Students .
Jangan Hanya baca buku teks  then asked us ' Paham Tak Apa Saya Ajar'
And then as usual. Mulut kita tersebut 'Pahammmmmmmm'
Mmg adaatt . Mesti asyik sebut pahamm even you tak paham pun sebenarnya.
Kann ?
For Students Pulak.
Agak-agakla nak tidur punn. Hormat beb cikgu !
Kalau tak tahan sangat rasa mata nak berat nak mampos takpelah jugak .
Kecik Hati CIkgu Tengok Most of their students tidur time tengah ngajar.
Susah nk dapat keberkatan.
Ade Jugak Students yg jenis mengejek cikgu Biology tu . Adehh . Apa nak jadi laa . tak patut betul .Well aku akui ada certain part aku tak paham ape yang dia ajar . But ade je yg cikgu aku ajar aku paham. CUma aku fikir kalau tertidur time dia explain yg extra tu habislaa. Susah mauu paham maa.
Wani  Rasa Kan bagus kalau kat sekolah kita dibenarkan bawa Recording .
Well Time tertido kita boleh la rakam ape cikgu terang. balik dorm dengar balik malam tu . Refreshing 
Otak .
Takdelah Miss Out So much Thing .
Ye dokk? Kawan kalau terangkan pun Takkan sama .Mesti ade part yg lupe /ssengaja dilupakan.
Haha.
But Although aku kureng sikit cinta BIOLOGY. Chemistry tak. Aku suka sgt chemy . Seronok Sangatt .
But every time exam. Antara subjek Bio Dan Chemy . I got Better Grades For Bio Not Chemy.
Always Got like 68-78% like that . Dalam B+ . Chemy my first grade was FAIL ! Haha . Maybe
disebabkan faktor aku baru masuk skolah baru so miss out a lot of lesson.
Around 28% ONLY ! Out Of 100 . Ya. Im telling you the truth beb.
But lepas  tuu opkoslaa markah naikk. Tapi tetap tewas dengan markah biology . I dont Know Why .
Mungkin kalau aku CINTA BIO dapatlah A+ .haha. Kekurangan Cinta Betul .
Chemy memang payah gak .Organic itu ini . Nak wat Getah La . Vulcanisation la . Step nak wat itu ini (paper 3)
Paper 3 ni mcm nak tunjuk cara masak. Haha.Ade step. Bahan itu ini. 


Lagi Satu . Aku jenis takleh meneka dalam exam. Lau buat jugak Percent betul tu 0.01% deh yg betul haha. Taktaulah nape, Paper 1 paling aku takut . Aku ade tanya member " Camne hg skor Paper 1 ha? Bnyak kot dpt" . Dia kata apa tau dakkk?? " Aku teka Je. Tembak je'
Banyaklah tembak . Aku tembak jugak tapi ... bukan nasib aku . im not a good shooter .
Maybe Allah taknak aku teka . Haha. Derita doh aku nak pikir satu2 jawapan yg hampir sama.Aku Banyak Kumpul Markah Paper 2 For Bio And Chemy .


Macam-macam deh.


Back to new main topic. 
About UPU.

Tak wat Lagi pilihan muktamad which one.

Well Both has pro and cons .
USM is RU . Dekat jugaklah sbb rumah dekat Kedah je . But asrama dia tu susah sikit nanti.

UTM pun RU . Jauhh bangettt .Dari utara ke selatan nak merantauu. 
But ASRAMA dia tiptop . DIsediakan smpai hang kawin sekalipun ade jugak penginapan.
Takpayah penat-penat cari rumah sewa itu ini.
Save sikit.Masa and Duit kan.


Apepun. Istikharahh jelah jawapannya.
Both Is The Best . But I wish I Choose The Best Among The Best For Me


Bio . Till We Meet Again . I Have To Fall In Love With You This Time. Really Have to . You will be part of my Life Soon.



Nota Kaki : Bilalah keputusan MYBRAINSC nak keluar nih . Aku buntu deh nak pilih univ mana .
Harap dapatlah scholar mybrainsc ni . Bolehlah tampung hidup aku jap . 
Pray For Me so that I become one of mybrainsc holder soon.
Latest updates by Others : 15 August Reslut Come Out .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 10 July 2015

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services

Assalamualaikum Semuanya !

Lamanya tak update . Quite long time,right?
Well ,nak dekat raya ni Wani busy sikit berbisnes kecil-kecilan.

Alhamdulillah. Sambutan Hangat Jugak Tau . Seronok Sangat Berbiz Ni.
Mostly Baju Kurung , Jubah Dan Segala Macam Pakaian Wanita yang Gojes-Gojes Habis.Of Course Jubah Dress Kita Jual Murah-Murah Sangat Okeys.
But For Now, Dah Stop .Kan Nak Raye. So kita Join Contest Ni Pulok. Untung-Untung Menang Dapatlah Den Hadiahnya.
 



Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Services merupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.

Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena anda perlu cetak baju murah di Sufi Printing Services? Dengan pengalaman dalam bidang design and print cetak baju murah selama 5 tahun merupakan tempoh yang cukup lama dan sangat berpengalaman dalam bidang ini dan semestinya cetak baju murah di Sufi Printing Services adalah sangat berbaloi kerana perkhidmatan yang cepat tapi berkualiti serta harga yang murah membuatkan cetak baju murah di Sufi Printing Services memikat hati pelanggan dan tidak lupa juga Sufi Printing Services mengutamakan misi dan visi agar kepuasan pelanggan amatlah diutamakan.

Sufi Printing Services adalah syarikat Bumiputra yang telah menjalankan perniagaan mencetak baju sejak tahun 2010. Sufi Printing Services juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia bernombor pendaftaran SA0171741-M . Sufi Printing Services mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan perniagaan di kedai kami beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.
[ Gambar Di Luar Kedai ]
[ Gambar Di Dalam Kedai ]

Antara Perkhidmatan yang ditawarkan di Sufi Printing Services :

Uniform F1

6 Sebab Kenapa Anda Perlu Tempah Dengan Sufi Printing Services :

1. Mempunyai Premis Perniagaan.
Kebanyakkan orang akan meragui sama ada betul atau tidak bisnes yang kami lakukan. Sebabnya order kami tawarkan melalui online. Muka tak nampak ape pun tak nampak.. nak transfer duit pun takut kene tipu.. Perkara ni normal dalam dunia Online. Apa bisnes pun akan merasai perkara yang sama. Alhamdulillah setakat ini pelanggan kami berasa yakin dengan kami kerana kami mempunyai premis perniagaan yang sah yang terletak di Ampang Water Front. Gambar premis kami dari luar yang beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.

Kami mengalu-alukan kehadiran anda yang berada di sekitar lembah klang untuk melawat pejabat operasi kami untuk melihat sendiri kualiti cetakkan dan juga jenis-jenis baju yang anda mahukan.

2. Cara Dan Masa Untuk Deal Tempahan Lebih Mudah
Bagi yang tak sempat nak datang ke kedai kami atau berada di luar selangor, anda boleh deal melalui email, Facebook, Sms ataupun Whatsapp. 24jam on. Insyaallah kami akan balas semua pertanyaan anda dengan cepat.

3. Penghantaran Yang Fleksible
Maksud penghantaran yang fleksible ni adalah, anda boleh pilih sama ada nak COD kat kedai kami ataupun hantar melalui PosLaju. Kalau poslaju tu ada caj la kan.. caj tu poslaju yang tentukan. Kami juga boleh hantar ke tempat anda jika menepati syarat-syarat yang kami kenakan.

4. Tiada Design? Kami Boleh Designkan :)
Ramai juga pelanggan kami yang tidak mempunyai design. Dengan kami xde masalah. Kami boleh designkan ikut design yang anda mahukan. Cuma berikan kami idea dan kami akan designkan ikut idea anda. Caj minimum untuk design adalah RM50.

5. Kami Print Sendiri. Bukan Sub Kilang 100% s
Semua baju yang ditempah kami cetak sendiri. Kami tak sub ke mana2 kilang. Jom kita tgk tempat operasi kami.
6. Harga Boleh Runding Sampai Jadi
Cerita pasal harga anda jangan takut. Insyaallah harga boleh nego sampai jadi. Tapi janganlah sampai mintak harga yang tak logik huhu.. Kalau mahal atau lari dengan bajet anda, sila beritahu kami untuk kami semak semula harga supaya kedua-dua belah pihak berpuas hati :) Ok cukup 6 sebab mengapa anda perlu tempah dengan kami. Insyaallah lain hari kami akan update lagi beberapa sebab untuk menguatkan lagi keyakinan anda terhadap kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan baju, boleh hubungi kami disini -> HUBUNGI KAMI atau terus call pejabat kami ditalian 03-4280 0833 atau whatsapp 011 3550 5319. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi sampai 7 malam.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 10 May 2015

BABY CRAB CRISPY

SEMENJAK DUA MENJAK NI BABY CRAB CRISPY JADI VIRAL <3

Sebenarnya ni asal kelantan tau . Hhee. Sedap sgt . 
Feedback sgt memberangsangkan tau ! Ramai repeat order !!
Thanks yaa.

Ni bukan ketam tipu tau..bukan ketam plastik ke apa.( eh ! plastik pun ado?)

ni real ketam. Fresh from sea. Haa. Tuu yg sedap.

Rasanya perghhh sedap ler. Pedas manis-manis gitu.

Rangup&lembut tau. Makan terus. Tak payah susah2 nak kupas.

ni jenis soft shell crab <3 

Sepeket 100 gram.

Harg RM10 je.

sepeket ada dalam 10-20 ekor bgntung pada saiz..ye laa ketam tak sama saiz dia..ada kecik,pendek,gemuk,..mcm manusia laa.

ada yg nk order ? stok ready.

better order lebih sikit takut nnt habis cepat rugi je duit pos dua kali nak beli.

hhe

whatsap 0142490047



WhatsApp 0142490047

Harga RM10 shja tak masok pos.

Pos RM6 untuk sem.
RM9 untuk SS

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 6 May 2015

Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur

Holaaa semuanya. 





{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Mula : 3 Mei 2015 | Tamat :17 Mei 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur

2. Follow blog :


3. Like Fanpage :


4. Follow instagram :
@acik21, @sayidah napisah, @norazilah72



** idea segmen mudah ini dikreditkan pada mialiana.com


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 5 February 2015

MATRIKULASI 'FAST TRACK' KE DESTINASI ANDA ??

Assalamulaikum readers sekalian alam :)
Today i'm gonna nagging about MATRICULATION again.
 jenjalan kat facebook.Nampak banyak budak SPM batch 14 post pasal matrikulasi. How about matriculation and foundation (asasi) which one is better and more so on...

Common question hehe ..Same goes during my batch.

Cukup tak suka kalau orang misconception about matriculation. Quite annoying actually..Mostly ramai bebudak SPM ni masuk matriks just nak 'lepas diri' je agar dapat finish study awal and boleh sambung degree bidang yang diminati. Is that what are you thinking about all this while ?  Agak betul . Nampak tak ayat yang wani gunakan. 'AGAK'.

ok. let say. korang minat sastera . for example linguistic (bahasa) or minat in syariah islamiah or sewaktu dengannya.
korang apply for asasi itu ini. At the end,,bukan rezeki tak dapat any of that,Akibat kecewa melampau korang decide nak masuk matriks sbb matriks ni setahun je and then habis awal bbnding stpm/dip then boleh smbung degree bidang yg korang minat awal-awal tu..

mesti pernah terfikir camtu kan ? Kan? Dont worry anda tidak keseorangan. Ramai jugak yang fikir macamtu .Yg bezanya samada korang sedar masa dah masuk matriks dah pun atau pun sedar sebelom masuk matriks lagi. That's all, Beruntungla bagi yang mengetahuinya sebelum masuk.

Di sini saya bukannya nak mem-banned kan awk semua masuk matriks. Not at all. it was just a reminder for those who still in blurred.Kesian bagi mereka yang telah 'diperbodohkan' oleh golongan tertentu. Apa yang saya cakap berdasarkan luahan beberapa org kawan saya.Seriously. At the end. They have to survive here. COmpete with other to get higher grades. Boleh kalau nak jugak keras pala jugak nak further in art stream but you have to start from earlier. diploma dan setaraf. kira membazir masa setahun anda penat lelah di matrikulasi.

Terus-terang sebenarnya wani minat gilerr SYARIAH ISLAMIAH. Smada nak jadi cikgu subjek tu ataupun lawyer syariah. But at the same time, i have one feelings about sc stream. Quite hard to be explained using words. BIO ? One of the most subject that i hate ! Haha. *nampak sgt kekejaman aku di situ* .
Masuk matriks dengan perasaan separuh2. .kata dalam hati " Takpe wani..nnt ko boleh apply bidang tu untuk degree" ..At the end of semester only i knew the facts ! ..But fortunately, i've started loving bio,chemy as my sc subject ! So macam takde perasaan sgt bila tau pasal tu. But for my other friends. they said,
" Hah ?? Bukan boleh ke ?? Ishhh."

See. Macamana diorang dipermainkan oleh golongan tertentu . I'm sure you get my meaning who is 'golongan tertentu'. Too subjective. It can be anyone regardless from aspect age, or anything.

SO please ya. Kalau taknak anda berasa terbeban dan membebankan orang lain ..jika anda minat bidang sastera ( skopnya luas tu ye) ..dont choose this path (matriculation) if you cannot go on with this subject., anda akan merasa SAKIT sedikit.  Sebab apa wani cakap camtu ? Sebab it all has been set on your mind ! Quite hard to change it. ..Dah tahu takleh bawak dok gatai pasaipa ambik bidang sc ?? Buat naya diri ja ! Dan menganiayai orang lain tanpa sedar ! FIkir biar ke depan. Bukan fikir untuk setapak je. Buat kajian bukan satu skop je. Buat kajian secara meluas . Open ur mind laa. Kalau minat sgt nak bidang sastera ambikla STPM ..Apa masalahnya taktau ?? Nampak low standard ka ? How can you think like that ? Btw, jgn sampai anda meng-low kan diri anda sendiri sudahlah nanti. Harap paham ye. Seriously, wani betul2 kesian kat kawan wani yang nasibnya begitu. So harap tak ikut jejak langkah yang salah. Please.


Whatever it is, do istikharah' .. jgn sombong ! Please. 11A ke 10A ke 100A ke ... sape bagi ? Mak kau ? Nenek kau ? Kucing belakang rumah ? Tak. You have the answer and key of your question. So please look deep into your heart :)



Matrikulasi sebenarnya tak payah pun macam digembar-gemburkan beberapa pihak yang 'tidak bertauliah' . Yes !! MEMANG BETUL MATRIKS NI SUSAH !!!! But untuk orang yang malas buat tutorial ! Selalu ponteng kuliah/kelas ! Sembang kosong ! Asyik men ngan jin tanah ( fon) ! Tidur memanjang dalam kuliah ! Xpaham konsep and biarkan ketidakpahaman itu berkumpul dalam minda shja ! And so on.
Tu je. Senang . Matriks akan jadi susah kalau anda one of that person//,
Sylibus susah ?? Memangla. Mu pergi mana-mana pun as long as you're getting top in study ..semakin tinggi belajar ..mmg makin dalam belajar. Barulah namanya belajar=lesson. .Baru mencabar ! And that is the way you gain new knowledge ! Actually, mostly apa yang berlajar di sini adalah berkaitan sgt waktu PMR/SPM (mostly) ..Alangkah senangnya kalau anda seorang scorer waktu SPM ! Tahniah ! One of the advantage when you become part of us..Yang tak cemerlang tara mana waktu SPM boleh grab this chance ! TEBUS balik kesilapan waktu SPM dengan dapat A di matriks. .MATRIKS TEMPAT BALAS DENDAM* .haha..Kan ?? Just my opinion..B+ in BIO during SPM ? Get A in BIO (matriks) and only then you know how it feel . Haha **



Okelah. Melalut memanjang je aku ni . Hihi. SOryy. If there;s anything just let me know okeh



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Kehidupan di Matrikulasi

Assalamualaikum semua.

Huda ..if you're one of my readers,,please get lost ! Haha. Dont stalk on me,

Once you've entered. ..please dont get annoyed by any of my post ya.

Kehidupan di matrikulasi.

Bagi adik-adik junior2 yang baru lepas habis SPM mesti ada yang tertanya tanya apa itu matrikulasi ? How was the life in matriculation? Fees? Friends? Lecturer?

Haha.Mesti ramai cakap 
" Wei..susah gilerr tau kat matriks...senior aku kata itu..ini..bla..bla.."

" Cepat wei...aku takut takleh tangkap je"

Apa ni ? Belum masuk dah give up. Think negative ! How are you going to be success ? 

Takde benda yang senang..and takde benda yang susah actually. Serious. It's all depends on yourself. 
It is the MOST POWERFUL POWER // :)

ok. Let's say your senior say this..this.. susahla itu ini.. dan pelbagai lagi bebelannya.
CUba fikir ! Itu dia ..bukannya korang ! Ingat ! Setiap orang tak sama. Minda. Fikiran. Tabiat. semua tak sama. Have variety. So take it as HER OPINION not make HER OPINION becoming YOUR DECISION. Ada paham ? I dont know why but we as teenagers ALWAYS easily get influenced with others. And please sesangat.. buat apapun biarlah atas keinginan sendiri bukan atas paksaan orang lain atau anda MUNGKIN AKAN MENDERITA SEDIKIT .
You're not a child anymore. You can make your own decision. Decide your path ahead.

Banyak dah org yang menyesal sebab ada org lain yang paksa dia. 
At the end .. you yg akn jadi VICTIM..Sounds cruel but that is the reality that you'll face once you are TOO FOLLOW with their desire without knew your TRULY DESIRE AND PASSION.

Back to the topic.. bru warming up tadi.. tak cakap lagi pasal life at matriks ni.

Life sini amat bermakna buat orang yang betul-betul serius nak cepat further study and gain knowledge. Hayati ayat tu betul2 ..Deep meaning in the simple word.For those yang datang sini nak main-main ..You can get lost ! This place is absolutely not for you !.Seriously.
Buat readers yg sedang berada di MATRIKS. Please. and please appreciate your life here. Dah semester 2 ni..Tu pun nak habis dah ni .(FOR PST) ..Sabar sahajala.
Hidup kat sini kena cekap atau pandai handle masa. Know when you should do this and that.Mostly, diorang leka hidup kat sini. Mohon dijauhkan .and not excluded me. Kalau tak pandai handle masa habislah..Bukan nk takutkan tapi you will end up stress . Tu je. Assignment ? Tutor?Coursework? Semua entah terbang ke mana.
Hidup kat MATRIKS ni sebenarnya ada banyak kebaikkannya jugak berbanding those yg pilih ke asasi/stpm dll. ..Well,,everything has its own disadva. and advntage. Seriously, wani bersyukur terpilih menjadi student matriks although it was quite annoyed. Haha.There is must be a reason why i was here now.
I believe that. So do you,my friends ! Wake up okeyh ! 
Next..benda lain yg penting nak survive kat sini is MONEY. It is COMPLEMENTARY tau kalau nak survive sini atau mana-mana sahaja. Elaun RM250 sebenarnya 'agak' cukup kalau bijak menrancang.In Shaa Allah. AVOID EAT MAGGI EVEN THOUGH YOU'RE IN DESPERATE . I wrote this on CAPITAL LETTER so it is IMPORTANT NOTICE ya. Please avoid ! I guess you know the reason . Well,kat matriks banyak tempat-tempat yang bertindak sebagai 'MAGNET' terhadap duit anda. Dari makanan sampailah pakaian,tudung,seluar,kain semua ada jual disini. Pejam mata sahajalah kalau takde duit.Sobss.Sobss*menangismiskinseketika* .Sebagai seorang perempuan yg normal,wajarlah kan rambang je mata ni bila nampak benda itu ini. Pastu bila hujung bulan.. dalam poket ada tulang ikan je tinggal. Takpun, rambang dengan makanan kat sini . Sebut je nak apa. Semua kbnyakkannya ada. Pokok citer, ada duit no hal. But NO MONEY NO TALK laa ..Haha. MAGGI la penemannya yang setia. 
This is my personal opinion .. sometime maybe kita rasa duit kita tak cukup..i mean,,sikit2 tak cukup..padahal rasa tak banyak yg beli pun tapi duit cepat habis..maybe another reason is KURANG KEBERKATAN. Wani tak kata TAKDE BERKAT ya..Tapi maybe kurang. Adalah tu something wrong. Ingat duit elaun yang kita dapat tu bukan duit sorang individu je ..bukan duit yg jatuh dari langit..tapi DUIT RAKYAT kepada kita. Ingat ! Panda-pandaila fikir. This is same goes to scholarship. Please appreciate every sen that you've get from 'them'. 


Another thing is.. duduk disini please JANGAN BERTANGGUH . As long ada masa, buat ! Itu je. Simple.Susah sangat ke? Ye tak susah ..tapi takde masa ? Sibuk? Banyak keje lagi nak siapkan ? ..Memang..kerja tu takkan pernah stop .Stop pun sekejap je. Kalau tunda guess what will happen ? Masa setiap orang sama je. 24 HOURS. But how certain individuals can finish their work on time while some didn't get finished their work even untill at the end they still like that. Didn't you feel weird?


Life kat sini takde maknanya kalau korrang takde hati kat sini.

SEKIAN.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani