DEYAWANNY Deyawanny.: Observation during FIT MALAYSIA EVENT

Monday, 21 September 2015

Observation during FIT MALAYSIA EVENT

Assalamualaikum .

19. Sept 2015 . Ive just joined FIT MALAYSIA at Penang . Well, it was quite tough event for me . I've participated in 5KM run . It might be seem short distance for you guys ,but actually it was a veryyyyy long journey . Haha . 
Habis muscles aku cramp . Sendi-sendi habis bergetar -getar . Haha . Sakit jugaklah lebih-lebih lagi time kena naik jejantas USM tu . Huh ! Such a pain ! Dah macam orang tua naik tangga . 

Actually , wani bukannya nak cakap pasal FIT EVENT tu sangat . Just wanna share what i've been hear,observe or hear at there .


Well, you know my attitude right my friends ?? I'm quite a good observer .Hoho .
So please stay away and behave when i'm around you . :)

Event tu kan melibatkan pelbagai sekolah rendah,menengah , universiti dan juga orang awam . So mata saya tertarik pada satu scene yang berlaku dekat je dengan saya . Too near .
Actually ,this story begins when one of my friend payungkan wani . Hehe . I mean, we share the same umbrella .  Then ,tanpa  dia sedar ,dia maybe terletak /tersentuh bucu payung kat tudung salah sorang budak sekolah yang duduk kat sebelah dia . 
Then , my ears captured that 'nice' word .

" Harammm aihh ..sesuka ja letak ataihh pala akuu " , sambil membetulkan tudung dia .

*Maaf atas pelat pekat kedah dia *

Then , i looked at her and i told my friend about that . and she just nodded like do-nothing .
Yes . What i'm trying to say , at least looked at budak sebelah dia tu . Biar dia sedar sikit .
Bukannya nak ajak gaduh pun .

Honestly , wani tak suka orang yang jenis tak respect orang yang lebih tua . Dahlah sebut ayat punya 'manis' gilaa aihh .. 

Budak tu takdelah besar mana pun sebesar kepala dia sampai nak sindir orang macam tu sekali .

Nasib bukan wani yang kena .Kalau tak ,tahulah wani camana nak ajar dia .
Chill la , bukannya nak main kasar pun .Just wannna teach her how suppose she respect others !

Then, at the same place , there's also others student like them . Maybe their friends ,classmate .
Pastu ade sorang budak lelaki tu datang kat perempuaan ni . duduk kat depan pompuan tu then ,the girl kipas budak tu sebab time tu memang panas laa . 
Then, dia bergurau-gurau sambil kuis-kuis telinga laki tu . 
Pegang tangan dan lain2 lagilah .


What i'm trying to convey is , I
m suprised with student attitude right now . I mean ,bebudak sekolah rendah/menengah .
Kecil-kecil lagi dah pandai bercouple . Pegang tangan khalayak ramai . Gaya sebijik macam dah kawin .Dengan bahagianya diorang . :3  Kalau dulu time zaman aku sekolah , takdelah sampai macamtu  sekali .
 Taktaulah apa nak jadi dunia sekarang .Scarry kan ? Bebudak sekarang pun kecik-kecik parents depa dah sogok dengan gadget kat anak depa . 
Untung ye jugak ! Rugi pun ye jugak ! Pro and cons la ! Dulu aku tak reti pun main phone nih . Apetah lagi smart phones . Lagi cerdik phone tu lagi aku sukar memahami behaviornya . Haha.\
Lepas SPM baru start guna smartphone tu pun terdesak sebab nak guna untuk bussiness online saya . Ramai cust tanya nak no whatsapp . WHatsApp pun wani taktau pebenda time tu .

Kerdilnya ! Haha .

Seriously , about social media like YOUTUBE ,,i was wondering why our govern didnt set up time that only allow us to view only at that time. Well, im saying like this because our govern absolutely takkan tutup media kan ? 
Quite scarry la . wani terbayang la macamana la bebudak sekolah rendah/menengah buka youtube TER-nampak benda tak senonoh ? Thats maybe one of the reason why bebudak saekarang are more advanced than us now .

Astaghar. Minta dijauhkan la . 

I'm still wondering , why and why ?? 

Nevermind . I'm just mumbling during this late night .

Boring after studying Biodiversity doh . 
Esok TEST ! haha . Im still typing here . Quite annoys!\\

Well, i just wanna say ,  I like the way Prof Mahadi,our lecturer(Bio-d) teach us . 
Best ! Thumbs Up ! Like the way he thinking ! Wanna be like him ,if i could !! Huhu .

Seriously , I adore the way he thinking and asks us ! Totally Different from   others lecturer thats only give talk in front ..Bla ...Bla ...

One more thing , saya agar tak gemar  dengan cara  guru yang suka kata " Alaa..benda simple je nihh ..Takkan taktau ! "
*guru = semua org yg share ilmu dgn org lain tak kira ilmu apa dan umurnya..ilmu baikla maksud saya

Well , normally , when i asked my friends a question and she said like that . Wani terus diam . Terkilan actually . Thats not the best  way  to teach someone that was not know about that .

If simple sangat pun tak perlu la sampai keluarkan statement macam tu . You make others look like a stupid ! Dont depressed others and act like you know everything !

AT least , terang dulu benda yang taktau tu then cakapla pelan-pelan yang benda ni simple je if kita wat cam itu ..cam ini .. That much better for me !

Ini terang pun tak . Terus direct cakap mcmtu . 99.9 % after this , orang tu takut nak tanya org yang sama tu .

Haha , I guess its true !


Okeyla . I m telling this thing so that if u are student,teachers,or anyone else ...at least you can improve the future . I mean OUR FUTURE later .
So that ,Takdelah sikap/taktik/cara yang sama berulang saban hari.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 00 orang setuju:

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani