DEYAWANNY Deyawanny.: Foundation In Science And Technology (FIST) di UNIKL

Thursday, 22 May 2014

Foundation In Science And Technology (FIST) di UNIKL

A Few days ago , wani semak permohonan ke UNIKL .

Alhamdulillah , dapat .

(Sebelom ni  wani ada dapat ke IPG , KUIN , )

If I'm not mistaken , time nak isi tu wani letak Foundation..... kat Kuala Nerang dan lagi satu kat KULIM..foundation gak laa.

Then , Tau wani dapat apa ??

Foundation In Science And Technology dekat Kuala Nerang,Kedah !

Haha .. Amacam .. Ada berani ? haha

Mungkin .. Ada yang tanya 

" Eh .. UniKL ni swasta kan ?...Telan duit ko je "

Tak di nafikan dulu wani pun pernah terfikir cmtu. But actually , ia under MARA .. Ye ..anak buah Mara.

Kalau tak silap dulu UITM pun lebih kurg swasta tapi dibeli kerajaan ? Hah ? Betul ke ? Haha.. 

Then, Mara takde Uni so beli UniKL.. Haha betol ke ??

Ada org bagitau laa..Spy wani..Hehe :)

UniKL punya foundation ni ada dua jenis lau tak silap.

E01 dan E02 kan <3 

Dengar kata E01 mostly about to become engineer sebab related to phsics more! and E02 mostly related about BIOLOGY .so  more to doctors kot !

Aku Engineer ? Haha .. Biar betol laaa ..

Noohhh ! Setakat nak jadi engineer sebab nampak smart + femesss biar tak payah..Balik tanam ubi kayu ke kat belakang rumah ! Haha..

Sesiapa yang result cukup-cukup makan ..and still yet tak dapat offer dari mana2 Uni ..DOnt worry .. Rezeki ada dimana-mana jaa. Pulon Kedah ! * Pulon !


Ada yang minat dengan UniKl tapi... bimbang kos nya tinggi melambung ?

Dont worry la..as i said before,  UniKl under MARA so adalah PINJAMAN MARA bagi yg layak*..

pinjaman Mara ni pinjaman boleh diubah means kadar bayaran hutang ko kat MARA nanti depends on your pointer . Kalau elok..jadi biasiswa...Hidup Aman ! Kalau tak pun still ada discount la ! *Eh macam pasar raya pulak.

Ok.. Cakap bebel panjang pun takde guna. Info kat bawah ni wani dapat dari satu Group kat FB dan dari Konco-konco memberku ..Haha.



Memandangkan ramai yg bertnya tentang‪#‎FOUNDATION_IN_SCIENCE_AND_TECHNOLOGY_UNIKL‬
Bacalah sampai habis.. ada xsempat nk tulis.. maaf la ye.. pnjang sgt~~ dn maaf jgk kalau ada salah mana2..
‪#‎Apa_Itu_Program_FIST_UniKL_SPT‬?
Program ni sama seperti program foundation kat IPTA yang lain. Cuma untuk FIST UniKL SPT, once habis foundation akan terus mendapat tempat mana-mana UniKL pilihan. Kebanyakan UniKL cuma menetapkan requirement untuk CGPA 2.00 dan ke atas. Tetapi ada sesetengah program atau UniKL menetapkan CGPA 2.75, 3.00 dan 3.50 berdasarkan course yang terdapat di UniKL itu. *cari info la ye brdasarkn minat tu..*
Ada dua course, ENGINEERING(E01) and SCIENCE(E02)..sekarang ni dah ubah sikit penempatan dia.
E01 still kt kolej mara kuala nerang, E02 kt kolej mara kulim dah..*if I’m not mistaken la*
‪#‎Kelebihan_UniKL_Berbanding_IPTA_dan_IPTS_Lain‬?
UniKL ni under MARA. 100% under MARA. Setakat ni, semua pelajar FIST UniKL SPT akan mendapat wang bantuan MARA sepanjang program foundation. UNIKL adalah IPTS yang diuruskan oleh MARA kerana dasar kerajaan IPTA mesti diuruskan oleh KPT. Yuran IPTS biasanya tinggi namun dengan pinjaman pelajaran MARA , kosnya menjadi lebih rendah dan lebih murah berbanding belajar di IPTA dengan pinjaman PTPN. Ini kerana mereka boleh memohon pengurangan bayaran daripada MARA .
Pinjaman MARA dinamakan pinjaman boleh ubah.
Pointer
3.5 – 4.00 pinjaman boleh ditukar menjadi biasiswa.
3.00 – 3.49 bayar balik sebanyak 10% saja
2.00 – 2.99 bayar balik 25%
Dari segi pembelajaran, UniKL lebih fokuskan pada praktikal berbanding teori. Kiranya korang akan main teruslah dengan mesin mesin besar yang ada dalam lab kat UniKL nanti. MARA provide dalam 2 billion untuk beli kesemua mesin besar yang korang cuma akan jumpa kat lab or company tempat kerja lagi. *betul ke x 2 billion tu krg pasti la plak. Betul kot~*
Senior, lecturer and our prof unikl said; mostly kat IPTA, students akan based on teori aje berbanding hands on. Kalau praktikal pun, untuk satu mesin tu kongsi dalam 8-10 orang. Kat UniKL biasanya, satu mesin besar tu kongsi dalam 2-3 orang sahaja. Masuk aje lab, terus kepada hands on, not theory based knowledge only.
Before grad, student akan dihantar untuk praktikal dulu. Kebanyakan yang praktikal kat situ, memang akan dapat kerja kat situ juga.ahhaah yg ni pengalaman abg sy sndiri, terus dapat kerja kat tempat praktikal, masuk gaji free2 je..
‪#‎Tak_Kena_Tendang_Ke_Nanti_Kalau_Tak_Capai_Pointer‬?
Of course lah kena tendang.*kasaqqnya..*Itu pun kalau dapat pointer bawah 2.00 untuk Semester 1,2 dan 3. Kalau fikir balik, tak susah pun korang nak dapat 2.00 dan ke atas even untuk Semester 1. Sebab pointer korang tu akan based 50% carry marks dan 50% final exam. Dan lecturers kat sini,*panggil cikgu je sbnarnya, memang akan tolong korang dari segi carry marks (kuiz, assignment, presentation, standardised test) dan final exam..*pfftt, bajet je lebih,susah jgk sebenarnya nk lepas*…
Kalau korang dapat bawah 2.00 untuk Semester 1, UniKL tak akan tendang korang keluar terus. Korang akan diberi pilihan untuk sambung program diploma di mana-mana UniKL yang menjadi pilihan korang (ni yg untung, MARA syg kt anak2nya) atau berhenti terus...errkk..Cari university lain.Rugi la kan. So, belajarlah bersungguh2..Elok2..
InshaaAllah, Allah akan permudahkan...
Ada yang ingin bertanya, silakan..Mohon yg berkaitan sahaja.. pasal diploma saya tak tahu..MAAF..
jgn bertanya pasal facilities dah la **belajar kat sana kalau nak tau...


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

31 00 orang setuju:

Nur Aliyah Syofia said...

salam..jemput join GA ni>>>
Super Extravaganza Giveaway!
Dah join? Jom check status referral anda kat SINI

Hadiah:
Cash 150 2015 calendar with your picture& phrase
bookmark with your picture&phrase S
tep-step penyertaan yang mudah & 51 orang pemenang dicari! :)

hayati hamzani said...

Salam,wani bru nak masok atau ex fist?

Nur Sharwani said...

DPt twaran kak .. tapi sy tak mau pergi la ..hehe :)
Kos more to be enginneer .

twinscraftlife said...

안녕하세요~ HI~ this is Twinscraftlife! please visit our blog shop! we sell various cool handmade stuff!! 꼭 오세요~~^^
twinscraftlife.blogspot.com

Aishah Ahmad said...

hehe.zaman2 cikkak dulu pon selalu dapat tawaran banyak2 gini.last2 nya keje kilang je dulu sbb tak mampu.sudahnya 4 tahun kemudian baru amek SPA8.

twinscraftlife said...

HI!! 안녕하세요~ we are twinscraftlife! pls visit our blog shop^^ 꼭 오세요~~!!^^ twinscraftlife.blogspot.com

koizora_hlovate said...

macam mane akak apply foundation kat unikl?? and mcm mne nk buat foundation e02?? pls reply :)

Nur Sharwani said...

koizora/

adik pergi ke laman web UNIKL.
cari yg lepasan SPM.

azrul hisyam said...

Assalamualaikum kakak,saya baru je dapat tawaran unikl foundation science anf teknolgi di Kolej mara kulim . Bagi kakak asasi yang ada di ipta ngan foundation ni sama tak? Kalau lepas foundation saya nak masuk ipta boleh?

Nur Sharwani said...

@azrul.
sy nak ckp pun takde info sgt regarding this matter.

but peralatan/kemudahan lebih lengkap kat unikl kata org2 ..asasi pun okey klau course tu adik minat.

asasi adik course apa/ adik minat ke tak?

Yup lepad foundtion boleh masuk ipta..tp lau tak silap sy..klau wat foundation kat unikl..nnt untuk degree u have to pursue your studies at there too..means dkt unikl jgk.


tp klau asasi di ipta tu adik boleh je nak smbung degree nnt kat uni lain.

yasmin arzahari said...

salam akak, sy baru dapat tawaran fist di kmkn, so sy nak tnya kalau lepas habis asasi ni boleh further abroad ke kak and kalau boleh apa requirement nya. Kakak boleh tolong ceritakan pathway ke overseas untuk asasi ni? Hehehe sorry sbb byk tanya tp nak tahu hihih thank you :)

yasmin arzahari said...

Salam akak, saya baru dapat tawaran fist di kmkn, so sy nak tnya kalau lepas fist ni boleh further abroad ke kak and kalau boleh apa requirement nya? And kalau boleh akak share laa pathway ke overseas lepas ambik asasi ni hehehe sorry byk tnya tp mmg nak tahu huhu thanks akak :)

farhani said...

akak, kelayakan utk asasi ni tinggi jgk ke?
sy pn apply hehe tp in process. spatutnye result sy 20/3 haritu sbb sy mohon before 15/3. risau pulak x dpt..

lautner liam said...

salam kak..sya nak tnya..dkt kolej mara kulim ada x foundation in science and technology(engineering)?

lautner liam said...

klu diploma kat unikl bagus x?

Athirah Ghafar said...

Kak,,,Klau dpt E02,,bleh x nak tkar kpd E01?

Athirah Ghafar said...

Kak,,Klau dpt E02,,bleh x nak tkat kpd E01?

Athirah Ghafar said...

Kak,,,Klau dpt E02,,bleh x nak tkar kpd E01?

Ain Ilya Aqilah said...

Assalamualaikum.. sy dpt E02 (FIST) dkt kolej mara kulim.. kos ni comfirm mengarah ke medic ke? Hajat saya nk jdi doctor. Boleh x ceritakan mcm mana perjalanan nya nnti?

Fazrul Haqqem said...

Salam kak after habis foundation dekat kolej mara kulim boleh tak nak buat degree dekat IPTA lain and bukannya dekat UniKL ?

Fazrul Haqqem said...

Salam bro,sekarang ni awak sambung degree dekat UniKl or sambung dekat IPTA lain.or tak masuk Kolej Mara Kulim ? Saya cuma nak tahu boleh tak pursue degree dekat IPTA lain.

Nur Sharwani said...

Assalam semua !

Saya sekarang menuntut di IPTA di malaysia. USM .
Sya tak pilih UniKl . Huhu.
Kalau ada yg nak tanya pasal USM bolehlah kita cuba jawab .haha

Farhan Danial said...

Usm bnyk ijazah ngan master ja kan

Syadzamir Pouzi said...

foundation unikl hanya lepas untuk degree unikl je..kalau nak sambung degree dekat ipta kena ambil matrikulasi atau program asasi lain la..saya student fist unikl kolej mara kulim..

Syadzamir Pouzi said...

anda still boleh pilih course engineering walaupon anda tak belajar fizik..tapi tak semua course la..confirm kan dulu minat anda..

Syadzamir Pouzi said...

bagi mereka yang bakal mendaftar fist unikl 16/17 di kolej mara kulim nanti boleh lah berjumpa saya sebagai fasilitator anda..hehe..malu bertanya sesat jalan..

Double Starz said...

Salam akak saya nak tnye je memandang kan akak lagii byk ilmu bab ni hmm saya minta E02 dan alhamdulillah dapat tpi time tu saya tak tahu oulak tu lebih pada biologi tapi saya nak gi to engineer so kalau saya dpat E02 adakah saya still bole persue to degree in unikl MIAT

Unknown said...

Assalamualaikum, anak saya dpt kmkn n matriks teknikal pahang. Masih keliru... saya nak tahu ada x peluang anak saya masuk USM sekiranya dia memilih matrik pahang?

marose maram said...

salam.. akak.. saya dapat masuk fist kmk .. daftar 23 hb ni.. masalah sekarang ibu bapa saya bimbang kalau2 tidak dapat pinjaman mara masa degree di unikl.. sebab gaji parent 10k ke atas. adik2 pun ramai.. ibu bapa saya macam tak mampu kalau tanpa pinjaman mara. apa pendapat akak?

Fadzlin Sakina said...

salam, nak mohon foundation under unikl ni mohon dkt mana eh? mean mohon under ap? :)

aspartame said...

Kalau nk amik medic mesti mahal kan? Degree dlm medic?

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani