DEYAWANNY Deyawanny.: Kehidupan di Matrikulasi

Thursday, 5 February 2015

Kehidupan di Matrikulasi

Assalamualaikum semua.

Huda ..if you're one of my readers,,please get lost ! Haha. Dont stalk on me,

Once you've entered. ..please dont get annoyed by any of my post ya.

Kehidupan di matrikulasi.

Bagi adik-adik junior2 yang baru lepas habis SPM mesti ada yang tertanya tanya apa itu matrikulasi ? How was the life in matriculation? Fees? Friends? Lecturer?

Haha.Mesti ramai cakap 
" Wei..susah gilerr tau kat matriks...senior aku kata itu..ini..bla..bla.."

" Cepat wei...aku takut takleh tangkap je"

Apa ni ? Belum masuk dah give up. Think negative ! How are you going to be success ? 

Takde benda yang senang..and takde benda yang susah actually. Serious. It's all depends on yourself. 
It is the MOST POWERFUL POWER // :)

ok. Let's say your senior say this..this.. susahla itu ini.. dan pelbagai lagi bebelannya.
CUba fikir ! Itu dia ..bukannya korang ! Ingat ! Setiap orang tak sama. Minda. Fikiran. Tabiat. semua tak sama. Have variety. So take it as HER OPINION not make HER OPINION becoming YOUR DECISION. Ada paham ? I dont know why but we as teenagers ALWAYS easily get influenced with others. And please sesangat.. buat apapun biarlah atas keinginan sendiri bukan atas paksaan orang lain atau anda MUNGKIN AKAN MENDERITA SEDIKIT .
You're not a child anymore. You can make your own decision. Decide your path ahead.

Banyak dah org yang menyesal sebab ada org lain yang paksa dia. 
At the end .. you yg akn jadi VICTIM..Sounds cruel but that is the reality that you'll face once you are TOO FOLLOW with their desire without knew your TRULY DESIRE AND PASSION.

Back to the topic.. bru warming up tadi.. tak cakap lagi pasal life at matriks ni.

Life sini amat bermakna buat orang yang betul-betul serius nak cepat further study and gain knowledge. Hayati ayat tu betul2 ..Deep meaning in the simple word.For those yang datang sini nak main-main ..You can get lost ! This place is absolutely not for you !.Seriously.
Buat readers yg sedang berada di MATRIKS. Please. and please appreciate your life here. Dah semester 2 ni..Tu pun nak habis dah ni .(FOR PST) ..Sabar sahajala.
Hidup kat sini kena cekap atau pandai handle masa. Know when you should do this and that.Mostly, diorang leka hidup kat sini. Mohon dijauhkan .and not excluded me. Kalau tak pandai handle masa habislah..Bukan nk takutkan tapi you will end up stress . Tu je. Assignment ? Tutor?Coursework? Semua entah terbang ke mana.
Hidup kat MATRIKS ni sebenarnya ada banyak kebaikkannya jugak berbanding those yg pilih ke asasi/stpm dll. ..Well,,everything has its own disadva. and advntage. Seriously, wani bersyukur terpilih menjadi student matriks although it was quite annoyed. Haha.There is must be a reason why i was here now.
I believe that. So do you,my friends ! Wake up okeyh ! 
Next..benda lain yg penting nak survive kat sini is MONEY. It is COMPLEMENTARY tau kalau nak survive sini atau mana-mana sahaja. Elaun RM250 sebenarnya 'agak' cukup kalau bijak menrancang.In Shaa Allah. AVOID EAT MAGGI EVEN THOUGH YOU'RE IN DESPERATE . I wrote this on CAPITAL LETTER so it is IMPORTANT NOTICE ya. Please avoid ! I guess you know the reason . Well,kat matriks banyak tempat-tempat yang bertindak sebagai 'MAGNET' terhadap duit anda. Dari makanan sampailah pakaian,tudung,seluar,kain semua ada jual disini. Pejam mata sahajalah kalau takde duit.Sobss.Sobss*menangismiskinseketika* .Sebagai seorang perempuan yg normal,wajarlah kan rambang je mata ni bila nampak benda itu ini. Pastu bila hujung bulan.. dalam poket ada tulang ikan je tinggal. Takpun, rambang dengan makanan kat sini . Sebut je nak apa. Semua kbnyakkannya ada. Pokok citer, ada duit no hal. But NO MONEY NO TALK laa ..Haha. MAGGI la penemannya yang setia. 
This is my personal opinion .. sometime maybe kita rasa duit kita tak cukup..i mean,,sikit2 tak cukup..padahal rasa tak banyak yg beli pun tapi duit cepat habis..maybe another reason is KURANG KEBERKATAN. Wani tak kata TAKDE BERKAT ya..Tapi maybe kurang. Adalah tu something wrong. Ingat duit elaun yang kita dapat tu bukan duit sorang individu je ..bukan duit yg jatuh dari langit..tapi DUIT RAKYAT kepada kita. Ingat ! Panda-pandaila fikir. This is same goes to scholarship. Please appreciate every sen that you've get from 'them'. 


Another thing is.. duduk disini please JANGAN BERTANGGUH . As long ada masa, buat ! Itu je. Simple.Susah sangat ke? Ye tak susah ..tapi takde masa ? Sibuk? Banyak keje lagi nak siapkan ? ..Memang..kerja tu takkan pernah stop .Stop pun sekejap je. Kalau tunda guess what will happen ? Masa setiap orang sama je. 24 HOURS. But how certain individuals can finish their work on time while some didn't get finished their work even untill at the end they still like that. Didn't you feel weird?


Life kat sini takde maknanya kalau korrang takde hati kat sini.

SEKIAN.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 00 orang setuju:

echa hamid :) said...

hi there :') im from KMKt . Yeahh .. being a matric student is quite tough right :') .. Good luck in final exam . PSPM :')

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani