DEYAWANNY Deyawanny.: Tahu tak tujuan hidup anda ??

Tuesday, 22 December 2015

Tahu tak tujuan hidup anda ??

Holaa everyone and assalamualaikum :)

Tengok tajuk nampak gempak je kann ?? 

Tahu tak tujuan hidup anda ?

Nampak macam mudah saja jawapannya sebenarnya kan ? Tapi memang mudah. But if kita tanya sesetengah orang dia taktau nak jawab apa tujuan @matlamat dia hidup kat dunia ni.

yes . Adakah anda termasuk golongan tersebut // ?

<include.iostream>
//Please say something//
cout<<tujuan _hidup;
cin>>Entah
cout<<tujuan_hidup='ERROR';

Ha tudiaa.pekena habih programming.Entah betul tidok. Dari matriks haritu belajaq benda ni .Mai usm taktau dah camana. Sebab tak ambik PROGRAMMING.

>;< RINDU .

Ok. Back to main topic //

Tujuan hidup kita adalah untuk belajar rajin-rajin kat universiti kemudian dapat keje baguih-baguih then kawin ngan orang kayo .

Eh yeke ? 
Habis tu ??
Tujuan hidup kita adalah......

(RUJUK QURAAN  SURAH 2:30 dan SURAH 5:56 )

Ada dua tujuan hidup kita melalaui ayat tersebut .

1. Abid 
2.Khalifah .

Indeed ,thats absolutely true. 

Dalah surah kedua tu ada dinyatakan

" tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah@sujud kepada aku "


Lets walk thru. Kenapa Allah guna perkataan "MELAINKAN" ? Sebab nak kata yang memang itu je tujuan hidup kita kat muka bumi yang fana ni. Bukan kerja sampingan .

Khalifah dalam ayat 5;56 pula menjelaskan tentang khalifah.Khalifah tu kira macam kita ajak orang kearah kebaikan .Ajak orang kejalan yg benar . Khalifah ramai anggap ia tertakhluk kepada PEMIMPIN .Yes .QUite true .But bukan maksudnya hanya pemimpin sahaja kena jalankan tanggungjawab yg Allah perintahkan ini . Kita ,insan biasa ni,pencuci cleaner,tukang spu sampah,pelajar ..dan lain lain semua adalah khalifah.Dan bertanggungjawab keatas tugas ini.Yakni mengajak orang ke jalanNya.

Bila kita dah tau tujuan hidup baru  senang flow hidup kita .  Everything that we done because of Him. Yes . It can be 'ibadah'. and kita dapat pahala dari perbuatan tersebut .

Ruginya kalau kita abaikan setiap seconds yg kita ada sebagai hambaNya .




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 00 orang setuju:

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani