DEYAWANNY Deyawanny.: Question Tag .

Friday, 8 January 2016

Question Tag .

Assalamualaikum.

Exam dah habis. Aku dah mereput kat USM tu beberapa hari sebelum mengambil keputusan untuk pulang . Rindu masakan mak dah ni. Sini makan ayam je kejonya. Gemuk gedebab ni.

So , i was look around in my blog Then ,ade sorang adek ni tag ku dalam postnya. So , aku pun dah lama tak ditag-tag kan . So ok. FIne. Quite interesting :)

Sebab aku suka bertanya dan menjawab soalan (kalau org tanya).Muehe.

Apakah impian anda yang PALING anda nak?
 
-Aku harap aku jadi sesorang yg bermanfaat untuk org lain . Ceh .Mcm cliche je kann ? Haha. Betul la. Ok more spesifik, aku dah aimmed enough that once aku graduate dari bumi USM ni .Aku mampu untuk buka bisnes sendiri.*open table* haha . Well-to-be said , bukan untuk sombong.Bukan untuk berlagak. Mmg sebelum ni aku ade berbisnes .But it was in small scale. Kecik-kecik je. And what i mean is, i wanna improve it. Nak ade kedai sendiri.I want it to be an official bussiness. Yeah.As u know kan , kegawatan ekonomi . Aku pun takde nak expect so much that i m going to get employed by others but if not ,at least i can survive kan ? so if kerajaan panggil i pun i terima in shaa Allah .*bajet je aku ni*
One more thing is, aku suka jadi cikgu .Cikgu sekolah menengah. 
" Gila ko ! Tak ke pusing kepala ko nih nnt nk layan karenah depa tu ?"
" Orang jadi cikgu sekolah rendah le , sng ..budak innocent :) "
 
Deh . Macam-macam . Ade betul juga .Tapi ade betul jugak kenapa aku prefer sek.mngh .Nak tahu kena pm aku le . Kena buat entry lain.Haha. Kalau sekolah rendah go thru IPG kan . Aku pernah dapat offer tu but i reject it .Bukan sebab aku bajet . Haha.
 Tak dpt jadi cikgu sek mengah pun, jadi lecturer pun okaylah .Hurm.
 
 
15 tahun kemudian, agak-agaknya macam mana keadaan anda, ya?
 
 
-Wahh .Soklan adik ni sungguh cepumas. I loikeee it ! 
Aku sekarang 19.Belum cukop 20 lagi okey.Bulan lima ni baru genap.Haha. 19+15=34 tahun.
Macam tua je tengok angka tu.Muehe.Keadaan aku time tu dah berkahwin dengan sorang lelaki yg tidaklah sehensem mana dan tidaklah sampai takde rupa.Cukup manis mata memandang gitu. Anak for sure aku taktau nak estimate tapi mesti adalah . In shaa Allah .. Ameeen. And time tu, aku mesti dah expandkan lagi business aku no matter what and how is it gonna happen. And i hanya layan suami and anak kat rumah . Everything regarding businness ade org yg uruskan .I settle benda yg penting and jenguk sekali sekala. 
About family , opkos . in that such age, aku dah bawa makabah aku ke tempat yg dimuliakan umat islam . Makkah . Yeah . If possible, i wanna bring them keliling the world. Yeah.Dalam islam pun digalakkkan kita bermusafir, melihat tempat tempat lain. Such a good thing !
For sure, at that age, i can help single mother or others in need thru my bussiness. In Shaa Allah . 
 
 
 

- Buku ataupun cerita yang membawa seribu satu makna dalam hidup anda.
 
Buku ape eh . Blurred. Aku dah lama tak menghadam buku umum. Asyik duk telan buku Ekologi,Biodiversity,OrganicChem dan yang berkaitan course aku , sampai tak sempat nak hadam buku umum. For sure adik, akk ni jenis minat buku motivasi yeahhh ! Huhu! And seram for sure dari Fixi. Novel cinta pun bolehla but lately, mood cinta ni tarakk ma . baca novel tak masuk hati.Haha.
Take time to adapt . 
But aku adalah satu kisah,cerita,perkongsian . Tentang sahabat aku ni .Khalidah . Yeahh .Khalidah, if you are reading this story . I wanna say that im so lucky having you as my friends.Indeed. True Friends. Sentiasa mengutamakan sahabatnya berbanding diri dia. We were friends during Form 4 till now we're still contact each other huhu.Even kau dekat Mesir sana.Aku sahaja yg terdampar di bumi USM ni . Hebat mu ! Bangga den ! 
Aku masuk univ . ni nak habaq mai .Aku tak jumpa lagi kawan macam kau .
Maybe, soon . They dont care about their friends so much as you .  Kadang macam annoyed . Tapi ,its okey . Sebab aku paham .Manusia is imperfect . 
And diorang pun walaupun sesetengah part of them annoy, but they do make my life become colourful as rainbow .Perghh.Hihi.

Kawan-kawan aku jangan mareh . Kauorang tetap de best sebab asyik bash aku * :3 * Aku dah bese asyik di bash . Haha.
I loikeee it :)

Nk habaq mai . Hargailah sahabat sejati anda ! Bukan semua kawan adalah sahabat .Dan bukan semua shabat adaalah sejati . 

* ayat baru aku reka*


Ha .Lagi satu baru teringat . Peristiwa 'GILA' ni . Masa kat matriks la.P.Pinang. I beli makanan kat kafe . Then , bayar kat akk kat kaunter tu .Then dia senyum.Aku pun senyumla semanis gula. Then akak tu cakap .
" Adik ade kemba ke "
 Dalam hati , i was just . Eh apelah kak ni. Bila masa mak aku beranak kembar . I was the only one daughter . 
" Takde kak .Kenapa kak" 
"Muka adik macam hat penyanyi men gitar tu ..Ape tuh .Hat nyanyi lagi cinta muka buku tu . "
" Ohh .Najwa latippp ke " 
 AKak tu mengiyakan . Aku pun be like a 'terkejut biawak'
" Nama adik apa .. nana? Najmi ? Najah ? "
AKu pun kata dlm hati . Erm. #redha jelah .

" Akak ni .mrepek jelah . Saya lagi comel kot ..Nama sy sharwani.Panggil Wani.. "
Haha. Then sembang sikit sikit pastu aku blahh . 
Then . Mmber praktikum aku pernah juga usya ku pelik waktu time orientasi.Sambil bisik kat kawan dia . Aku mcm detect dia ckp psl muka aku .Pastu dia sruh mmber dia tgok muka aku . Aku pun alihkan muka ke mana sahaja asalakan bukan ke arah depa. Aku macam tak puas hati je.Mcmnk lempang pun ade .Nasib laki .Aihh .AKu tak sukala duk pandang-pandang .rimas beb .

Mesti ada yg kata aku perasaan kan ? But its true.  But part muka iras najwa tu i cant help. Bcause every people look by different side, Yeah ?  Now, muka aku pun dah berubah dah . Sebab muka aku tak sama from year to year .Donnnow why .Kalau kau tgok IC masa darjah 6 , Ya Allah , Bambamm gilerr .Member pun tak pcaya tu aku .Pipi PAU gilaaa. Sekrang pipi pau dah hilang .Taktau mana pi . 
" My Cheeks Pau , come to mama"
 
Haha.
*repek*


- Alat muzik apa yang anda harap anda dapat mainkan?
 
Aku harap dapat main guitar . Sebabnya , benda tu murah je and if know the techniques it will be like oh such easy !  . Compared kalau nk piano . Mahal beb.  Aku tarak mampu .Sobs .SObs





- Apakah / Siapakah yang memberi anda inspirasi untuk terus berblogging?


Jawapannya adalah DIRI aku sendiri . Yeah . Sebab none of my family have this .Member pun ade dlm 0.1 % je ade blog .Tu pun depa cakap. Tak ingat password.So consider .0.0% jelah .
Aku berblogging sebab aku suka menulis. Perhatian ! Suka menulis bukan membebel yeah ! If its true pun, bukan nya bebel kosong .Ko try tanya kawan aku .AKu beebel kat depa pun ade reason okey.Keraihh kepala sangat sapa suruh .
Aku berblog sbb aku nk menulis dan aku nak orang tahu apa yg aku cuba nak sampaikan . Maybe thy can take an advantage from it .Who knows, thru my previous experiance kan ? Walaupun , aku tak layak . Haha.
 
Masih bertatih dalam dunia ni.
 
- Genre(s) kegemaran anda? (tak kisahlah buku atau filem)
 
 
Horror+Love .Ni best .
Action+Love . Pun best macam DIlwale. Haha .Besstttt ! Superbb .
True Horror .
 
- Ceritakan pengalaman yang membanggakan diri anda. 
 
Erm. ENtahla nk ckp .Aku pun taktau yg mana yg membanggakan diri aku .Nk mula dari mana taktau :) Huh,
Susah sikit soklan ni . *cungkil rahsia *
 Ok. Takdelah menggembirakan diri aku sgt pun .Tapi lebih kepada parents aku. 
 
I get scholarship from government . MyBrainSc for degree  . Yeah .Aku paham nak masuk degree memerlukan dana duit yg sangat banyak.Sesak nafas. Huh.Org keja nmpk kita yg dpt scholar ni hidup senang , mewah happy go lucky . Tapi kau org tau tak . Aku risau jugak once i got this scholar. Risau sebab syarat dia aku kena lepas 3.00 each sem. I was just like . " Erm..." . Kau kata senang ??? Yeah .Kau ingat ni zaman matriks . Bolehla nk scor above 3.5 . Ni uni Life .Kau tak rasa kau takkan tahu . Bagaimana kehidupan yg tersepit disni macam cicak tersepit di celah pintu .* Peribahasa rekaan* 
Tambah lg kalau Science Core  . Pergh . Best mmg best . Tp .. Erm entahla . AKu pun baru lepas exam .FIrst time, exam di USM ni.Maklumla first year student . Result keluar bulan 2 . Aku pun redha jelah . Certain paper buat aku mcm nak tumbuk dalam lesung batu macam tumbuk sambal belacan. Huh.
 
 
 Alhamdulillah, dgn dpt scholar tu  .  Dapat ringankan beban makpak ,,I m still remember my mom face when i told them that i dapat scholar tu . Hati aku tersenyum gilaa tgok senyuman mak aku .. And Diorang pun then takde nk keluarkan duit byr untuk bil univ ,Semua guna duit scholar tu . RIngan sikit beban diorg . AKu paham yg tak dpt scholar ..ambik ptptn , I could imagine their life is when it is end of semester.Because ive loook at here. But , korang yg dapat ke takdapat ke scholar,ambik ke tak ambik ke ptptn, tak kirlah apapun . KORANG TAKLEH BERGANTUNG PADA SATU LUBANG IN  SEDANGKAN BANYAK LUBANG DLM HIDUP KORG YG OUT ! 
Yeah .  I sendiri pun dh berganjak dari takuk yg lama . I men-cawangkan beberapa llubang IN dalam hidup i okeyh . And i nak mmber i pun macamtu . 
Yeah .Kita mmg susah .Tapi sampai bila mau susah . Yeah kau susah .
Hujung semester makan meggi .Kdg ikat perut makan gula-gula je . Ok. Boleh je kawan kau tolong lanje makan or bg pinjam duit . Tapi the question is , till when beb ? Takkan setiap kali hjung sem , kau buat muka sedih then mmber bg duit . Mmg kau tak minta .Tapi . ENtahlah ,AKu pun taktau nk explen that feeling.
 
Nak suggestion boleh request dari aku . 
 
 
Adakah anda ada trauma / fobia kepada apa-apa? Bolehlah kongsikan dengan kami.  
 
 
Adik ni macam tau-tau je hakak kau ni baru beberapa minggu yg lalu hadapi satu peristiwa . Haha.. APekah ?? Btw, haritu aku ade buat entry pasal peristiwa 'gelap' ni . For now, aku tak sepobia sgt .Tapi its really hard for me to forget all those thing.That moment .
Tengok link ni .
  
 
http://deyawanny.blogspot.my/2015/12/kem-kepimpinan-mpdr.html
 
Hope enjoy it ! 
 
 
 
Maafla adik , hakak kau ni ter-excited tulis sampai berjela . Kan hakak kau ni suka menulis . Hehe . I mean , bertyping . Hehe. 
 
Harap bermanfaat dan menjawab soalan . Feel free kalau nak tanya :)   

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 00 orang setuju:

Yoo ♡ said...

ohh takpe kak, saya memang suka baca entri yang berjela heheh~ nampak jelas semangat akak di situ :D

yeahh, banyak benda2 meaningful yang akak kongsi ^^ totally enjoyed it! good luck for your future ok? ;)

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani