DEYAWANNY Deyawanny.: Disebalik Takdir Musibah di Kedah

Wednesday, 12 November 2014

Disebalik Takdir Musibah di Kedah

Assalamualaikum .

Selama ni aku macam duk bawah tempurung . Gelap. DO not know anything happen out there.Yelaa.. Sibuk dengan study.

Rasa macam teruk je. Empty .

But since cuti sem ni...okeyla sikit. Dpt tengok berita. Update isu semasa. Takdalah rasa kosong je.

Perasan atau tak..skang ni banyak masalah melanda negara kita.
Rasanya tak perlu mention kot. Banyak sangat ..Antaranya isu PONDAN tu,,bencana banjir kilat/tanah runtuh kat CAMERON HIGHLAND.. dan yang terbaruu...

Seperti yg dihebah-hebahkan..kat Kedah..negeriku :P.

Tengok sendirilah pic bawah ni. A pic can tell you more than thousand words.

 

 



 



 Menurut rakan FB , ia berlaku kat lokasi Kuala kangkung, sg nonang dan simpang 4 kangkung, kota setar... Dlm pukul 3ptg(12/11) .

Inalillahiwainailaihirajiun..Kedah musibah ??? Sounds awkward.
But nothing can defeat power of Allah. Isn't?

Mungkin Allah nak bagi hint kat kita. Hint apa ? Bak kata Nabil, LU PIKIRLA SENDIRI.

Takleh aku bayangkan kalau situasi ni berlaku kat tempat aku. Ya Allah, dalam hati aku terdetik, macamni pun diorang pakat takut/cuak/cemas..kalau KIAMAT nanti macamanalah ...

But kenapa Kedah ? , Terdengar satu suara berkata.
Banyak je pondok-pondok kat sini . Dakwah dan ceramah bukan main hebat. Ustaz itu ini.

Memang. Tapi banyak juga ajaran sempang kan ? I mean ,menyimpang.Syiah?
Pandai-pandaila pikir.Kita diberi AKAL serta OTAK untuk berfikir ,tidak seperti haiwan yang ada OTAK tapi takde AKAL. Gunakan sebaiknya. 

Maybe sebab sistem kat Malaysia sekang yg semakin weird and nonsense( I think) ..
Tiada siapa yang tahu. Tapi apa yang pasti . There must be a reason behind all this thing.
Ada hikmahnya. Ada reason. Everthing that occur in this world come with a reason. Takde benda yang berlaku without any reason. ..

Don't you realise all this thing ?
 Since this kind of things happened,
Banyak orang buat spekulasi tersendiri menggunakan minda diorang yang TAHAP GENIUS GABAN,KREATIF SUPERB* ..Tak salah . Saya ulang.. Tak salah .. Tapi biarlah berpada-pada. Bertempat..Tapi,kalau itu yg dapat membuatkan otak anda kembali berfungsi berfikir sebagai makhluk Allah yang rasional,why not ? Lain org lain cara..But please, jangan terlalu menunding jari pada sesetengah pihak. Ingat satu jari tunding ke org lain. Yang 4 jari lagi ?? Ke diri sendiri. Check balik diri. 

Everyone has their own responsibility and roles in a society, so kau rasa kau tu dah cukup perfect jalankan tggjwb kau sampai nak tuduh org lain atas sesuatu hal berlaku? Think back !
Kdg-kdg, bila kita fikir balik. for certain cases, kita rasa kita boleh ubah balik sesuatu hal  jadi baik(normal) andai kata masa boleh putar semula,,,pernah tak terfikir camtu??

Pernah kan.

Kiamat ? Kiamat nak dekat ..cepat-cepat tobat wei...

Statement apakah itu ? Baru skang rasa kiamat nak dekat ? Baru nak rasa 'hint' dari Dia ? 
Better late than never kann. But janganla tobat taik ayam . .Paham idop? Taubat sekejap maksudnya.

Yela... nanti bila dah aman 'sikit' Malaysia..lupa balik.. kembali hidup dalam alpa..perkataan KIAMAT tu macam tak wujud je dalam kamus pala otak dia.

BEWARE ! I SAID BEWARE ! 

So please behave yourself. 

It was never late for you to repent. Come on ! My friend who read this post,my father,mother,brother..facebooker friends,schoolmate-classmate..Let's change from now. Transform into TRANSFORMER !! *Ehhh. Silap !! TRANSFORM TO BE A BETTER MUSLIM IN THIS WORLD !
Tinggalkan benda yang lagha semua tu. Tak kemananya. Jgn tunggu matahari terbit lain macam baru nak cari mana sejadah bagai ..

 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 00 orang setuju:

timm bill said...

mcm2 sekarang yg jadi..takut jugk..skurng-kurngnya kita beringat n saling mngingat..

Nur Sharwani said...

@Timm

betul tu... mnusia mmg suka lupa..dr pekataan arab itu sndri .

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani