DEYAWANNY Deyawanny.: February 2015

Thursday, 5 February 2015

MATRIKULASI 'FAST TRACK' KE DESTINASI ANDA ??

Assalamulaikum readers sekalian alam :)
Today i'm gonna nagging about MATRICULATION again.
 jenjalan kat facebook.Nampak banyak budak SPM batch 14 post pasal matrikulasi. How about matriculation and foundation (asasi) which one is better and more so on...

Common question hehe ..Same goes during my batch.

Cukup tak suka kalau orang misconception about matriculation. Quite annoying actually..Mostly ramai bebudak SPM ni masuk matriks just nak 'lepas diri' je agar dapat finish study awal and boleh sambung degree bidang yang diminati. Is that what are you thinking about all this while ?  Agak betul . Nampak tak ayat yang wani gunakan. 'AGAK'.

ok. let say. korang minat sastera . for example linguistic (bahasa) or minat in syariah islamiah or sewaktu dengannya.
korang apply for asasi itu ini. At the end,,bukan rezeki tak dapat any of that,Akibat kecewa melampau korang decide nak masuk matriks sbb matriks ni setahun je and then habis awal bbnding stpm/dip then boleh smbung degree bidang yg korang minat awal-awal tu..

mesti pernah terfikir camtu kan ? Kan? Dont worry anda tidak keseorangan. Ramai jugak yang fikir macamtu .Yg bezanya samada korang sedar masa dah masuk matriks dah pun atau pun sedar sebelom masuk matriks lagi. That's all, Beruntungla bagi yang mengetahuinya sebelum masuk.

Di sini saya bukannya nak mem-banned kan awk semua masuk matriks. Not at all. it was just a reminder for those who still in blurred.Kesian bagi mereka yang telah 'diperbodohkan' oleh golongan tertentu. Apa yang saya cakap berdasarkan luahan beberapa org kawan saya.Seriously. At the end. They have to survive here. COmpete with other to get higher grades. Boleh kalau nak jugak keras pala jugak nak further in art stream but you have to start from earlier. diploma dan setaraf. kira membazir masa setahun anda penat lelah di matrikulasi.

Terus-terang sebenarnya wani minat gilerr SYARIAH ISLAMIAH. Smada nak jadi cikgu subjek tu ataupun lawyer syariah. But at the same time, i have one feelings about sc stream. Quite hard to be explained using words. BIO ? One of the most subject that i hate ! Haha. *nampak sgt kekejaman aku di situ* .
Masuk matriks dengan perasaan separuh2. .kata dalam hati " Takpe wani..nnt ko boleh apply bidang tu untuk degree" ..At the end of semester only i knew the facts ! ..But fortunately, i've started loving bio,chemy as my sc subject ! So macam takde perasaan sgt bila tau pasal tu. But for my other friends. they said,
" Hah ?? Bukan boleh ke ?? Ishhh."

See. Macamana diorang dipermainkan oleh golongan tertentu . I'm sure you get my meaning who is 'golongan tertentu'. Too subjective. It can be anyone regardless from aspect age, or anything.

SO please ya. Kalau taknak anda berasa terbeban dan membebankan orang lain ..jika anda minat bidang sastera ( skopnya luas tu ye) ..dont choose this path (matriculation) if you cannot go on with this subject., anda akan merasa SAKIT sedikit.  Sebab apa wani cakap camtu ? Sebab it all has been set on your mind ! Quite hard to change it. ..Dah tahu takleh bawak dok gatai pasaipa ambik bidang sc ?? Buat naya diri ja ! Dan menganiayai orang lain tanpa sedar ! FIkir biar ke depan. Bukan fikir untuk setapak je. Buat kajian bukan satu skop je. Buat kajian secara meluas . Open ur mind laa. Kalau minat sgt nak bidang sastera ambikla STPM ..Apa masalahnya taktau ?? Nampak low standard ka ? How can you think like that ? Btw, jgn sampai anda meng-low kan diri anda sendiri sudahlah nanti. Harap paham ye. Seriously, wani betul2 kesian kat kawan wani yang nasibnya begitu. So harap tak ikut jejak langkah yang salah. Please.


Whatever it is, do istikharah' .. jgn sombong ! Please. 11A ke 10A ke 100A ke ... sape bagi ? Mak kau ? Nenek kau ? Kucing belakang rumah ? Tak. You have the answer and key of your question. So please look deep into your heart :)



Matrikulasi sebenarnya tak payah pun macam digembar-gemburkan beberapa pihak yang 'tidak bertauliah' . Yes !! MEMANG BETUL MATRIKS NI SUSAH !!!! But untuk orang yang malas buat tutorial ! Selalu ponteng kuliah/kelas ! Sembang kosong ! Asyik men ngan jin tanah ( fon) ! Tidur memanjang dalam kuliah ! Xpaham konsep and biarkan ketidakpahaman itu berkumpul dalam minda shja ! And so on.
Tu je. Senang . Matriks akan jadi susah kalau anda one of that person//,
Sylibus susah ?? Memangla. Mu pergi mana-mana pun as long as you're getting top in study ..semakin tinggi belajar ..mmg makin dalam belajar. Barulah namanya belajar=lesson. .Baru mencabar ! And that is the way you gain new knowledge ! Actually, mostly apa yang berlajar di sini adalah berkaitan sgt waktu PMR/SPM (mostly) ..Alangkah senangnya kalau anda seorang scorer waktu SPM ! Tahniah ! One of the advantage when you become part of us..Yang tak cemerlang tara mana waktu SPM boleh grab this chance ! TEBUS balik kesilapan waktu SPM dengan dapat A di matriks. .MATRIKS TEMPAT BALAS DENDAM* .haha..Kan ?? Just my opinion..B+ in BIO during SPM ? Get A in BIO (matriks) and only then you know how it feel . Haha **



Okelah. Melalut memanjang je aku ni . Hihi. SOryy. If there;s anything just let me know okeh



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Kehidupan di Matrikulasi

Assalamualaikum semua.

Huda ..if you're one of my readers,,please get lost ! Haha. Dont stalk on me,

Once you've entered. ..please dont get annoyed by any of my post ya.

Kehidupan di matrikulasi.

Bagi adik-adik junior2 yang baru lepas habis SPM mesti ada yang tertanya tanya apa itu matrikulasi ? How was the life in matriculation? Fees? Friends? Lecturer?

Haha.Mesti ramai cakap 
" Wei..susah gilerr tau kat matriks...senior aku kata itu..ini..bla..bla.."

" Cepat wei...aku takut takleh tangkap je"

Apa ni ? Belum masuk dah give up. Think negative ! How are you going to be success ? 

Takde benda yang senang..and takde benda yang susah actually. Serious. It's all depends on yourself. 
It is the MOST POWERFUL POWER // :)

ok. Let's say your senior say this..this.. susahla itu ini.. dan pelbagai lagi bebelannya.
CUba fikir ! Itu dia ..bukannya korang ! Ingat ! Setiap orang tak sama. Minda. Fikiran. Tabiat. semua tak sama. Have variety. So take it as HER OPINION not make HER OPINION becoming YOUR DECISION. Ada paham ? I dont know why but we as teenagers ALWAYS easily get influenced with others. And please sesangat.. buat apapun biarlah atas keinginan sendiri bukan atas paksaan orang lain atau anda MUNGKIN AKAN MENDERITA SEDIKIT .
You're not a child anymore. You can make your own decision. Decide your path ahead.

Banyak dah org yang menyesal sebab ada org lain yang paksa dia. 
At the end .. you yg akn jadi VICTIM..Sounds cruel but that is the reality that you'll face once you are TOO FOLLOW with their desire without knew your TRULY DESIRE AND PASSION.

Back to the topic.. bru warming up tadi.. tak cakap lagi pasal life at matriks ni.

Life sini amat bermakna buat orang yang betul-betul serius nak cepat further study and gain knowledge. Hayati ayat tu betul2 ..Deep meaning in the simple word.For those yang datang sini nak main-main ..You can get lost ! This place is absolutely not for you !.Seriously.
Buat readers yg sedang berada di MATRIKS. Please. and please appreciate your life here. Dah semester 2 ni..Tu pun nak habis dah ni .(FOR PST) ..Sabar sahajala.
Hidup kat sini kena cekap atau pandai handle masa. Know when you should do this and that.Mostly, diorang leka hidup kat sini. Mohon dijauhkan .and not excluded me. Kalau tak pandai handle masa habislah..Bukan nk takutkan tapi you will end up stress . Tu je. Assignment ? Tutor?Coursework? Semua entah terbang ke mana.
Hidup kat MATRIKS ni sebenarnya ada banyak kebaikkannya jugak berbanding those yg pilih ke asasi/stpm dll. ..Well,,everything has its own disadva. and advntage. Seriously, wani bersyukur terpilih menjadi student matriks although it was quite annoyed. Haha.There is must be a reason why i was here now.
I believe that. So do you,my friends ! Wake up okeyh ! 
Next..benda lain yg penting nak survive kat sini is MONEY. It is COMPLEMENTARY tau kalau nak survive sini atau mana-mana sahaja. Elaun RM250 sebenarnya 'agak' cukup kalau bijak menrancang.In Shaa Allah. AVOID EAT MAGGI EVEN THOUGH YOU'RE IN DESPERATE . I wrote this on CAPITAL LETTER so it is IMPORTANT NOTICE ya. Please avoid ! I guess you know the reason . Well,kat matriks banyak tempat-tempat yang bertindak sebagai 'MAGNET' terhadap duit anda. Dari makanan sampailah pakaian,tudung,seluar,kain semua ada jual disini. Pejam mata sahajalah kalau takde duit.Sobss.Sobss*menangismiskinseketika* .Sebagai seorang perempuan yg normal,wajarlah kan rambang je mata ni bila nampak benda itu ini. Pastu bila hujung bulan.. dalam poket ada tulang ikan je tinggal. Takpun, rambang dengan makanan kat sini . Sebut je nak apa. Semua kbnyakkannya ada. Pokok citer, ada duit no hal. But NO MONEY NO TALK laa ..Haha. MAGGI la penemannya yang setia. 
This is my personal opinion .. sometime maybe kita rasa duit kita tak cukup..i mean,,sikit2 tak cukup..padahal rasa tak banyak yg beli pun tapi duit cepat habis..maybe another reason is KURANG KEBERKATAN. Wani tak kata TAKDE BERKAT ya..Tapi maybe kurang. Adalah tu something wrong. Ingat duit elaun yang kita dapat tu bukan duit sorang individu je ..bukan duit yg jatuh dari langit..tapi DUIT RAKYAT kepada kita. Ingat ! Panda-pandaila fikir. This is same goes to scholarship. Please appreciate every sen that you've get from 'them'. 


Another thing is.. duduk disini please JANGAN BERTANGGUH . As long ada masa, buat ! Itu je. Simple.Susah sangat ke? Ye tak susah ..tapi takde masa ? Sibuk? Banyak keje lagi nak siapkan ? ..Memang..kerja tu takkan pernah stop .Stop pun sekejap je. Kalau tunda guess what will happen ? Masa setiap orang sama je. 24 HOURS. But how certain individuals can finish their work on time while some didn't get finished their work even untill at the end they still like that. Didn't you feel weird?


Life kat sini takde maknanya kalau korrang takde hati kat sini.

SEKIAN.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani