DEYAWANNY Deyawanny.: Alahai Exam serta Tips Berkesan Exam

Wednesday, 1 May 2013

Alahai Exam serta Tips Berkesan Exam

 
Assalamualaikum semua! Apa khabar adik2 sekalian..kakak sekalian!!
 
Okey kali ni wani nak share pasal exam mid year wani baru ni...
 
Hurmmss....payah jugak!Ingat senang macam goreng kacang ke?
Yang paling best sekali subjek feveret wani yakni fizik!! I LOVE PHYSICS and SEJARAH !
Entah kenapa wani boleh jatuh cinta dengan subjek killer macam tu kan?haha..no idea,actually nak answer persoalan korang tu bak kata orang tua2..cinta itu lahir dari hati sukar ditafsir..huhuhu..
 
Apapun wani bersyukur sangat sebab wani dapat nombor 3 dalam kelas..terkejut biawak waktu wani tahu wani dapat nombor tiga tahu tak! Unbelieveble!
 
 
Okey sebenarnya bukan itu yang wani nak bahaskan ye!Kita nak bagi beberapa tips kepada yang bakal menduduki PMR/SPM tahun ini.
Nak mcam tu kan?
JOM TENGOK TIPS BERIKUT
1.Mulakan niat belajar kerana Allah bukan kerana nak exam.
 
2.Untuk subjek mengingat macam sejarah korang kena rajin baca n cuba selami..bila selalu baca konfem korang akan ingat sekali dengan mukasurat haha..
 
3. Untuk subjek killer korang kena selalu buat latihan. dan fokus waktu cikgu mengajar.
 
4.Buat satu jadual ulang kaji.Setkan hari tu baca ini,,hari ini baca subjek ni..Pastikan korang ikut!
 
5.Yang ni wani paling suka! Buat program MENTOR-MENTEE..Contoh:Si A terror subjek Add Math dn Si B terror subjek Kimia..Jadi dalam satu kelas tu korang ambiklah si A jadi mentor AM dan si B jadi mentor kimia..dan yang lain jadi mentee dia..
 
6.Jangan lokek ilmu.Ilmu tu korang dapat pun atas izin Allah jadi share2lah..
 
7.Amalkan baca doa penerang hati dan selawat sebelum memulakan pembelajaran .
8. Buat study group bukan stadox group ye!
9.Jangan selalu gelak terbahak2 keana mungkin ilmu yang dipelajari akan keluar.
10.Yang last ni ramai orang suka buat.JANGAN makan Maggie,air bikarbonat dan jeruk asam.Ramai kawan seasrama wani suka makan benda camtu nak dekat exam..
11.Kalau ngantuk waktu tengah belajar jangan makan gula-gula tetapi sebaliknya makanlah cokelat cadburry..sebab gula-gula mengandungi paras gula yang tinggi selain dapat melembapkan otak korang tu..tu yang dok jadi blurrr tu..kalau cokelat cadburry tu dia boleh kuatkan ingatan tapi jgnlah ambik banyak sangat ye.Makan bila perlu je!
12.Amalkan makan kismis doa. dan minum air yassin..Modal dia murah je kan?Tapi kenapa ramai tak buat?
13.Elakkan melihat benda2 kemungkaran atau melihat kemaluan sebab ia boleh melupakan ingatan kita.
14.Rajin bersugi yang ni petua imam syafie.Untuk menguatkan fikiran.
15.Amalkan surah Al Kahfi terutamanya ayat 10 terawal n 10 terakhir ye...mana tau dapat ilham keluar tajuk apa kan? tu surah feveret wani!
PETUA IMAM SYAFIE
http://1.bp.blogspot.com/-_o2H28IufRY/UE8qYs5R94I/AAAAAAAAA6w/iRmPiwrHI_w/s1600/Petua+imam+syafie.jpg 
 
Okey..wassalam..semoga beroleh manfaat! 
p/s:Doakan SPM 2013 wani dapat jawab dengan mudah dan beroleh result cemerlang demi pembangunan umat Islam kita!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

3 00 orang setuju:

Nur Emilya said...

Thanks for the tips :) Anewy, Congrates! :)

Wanny said...

welcome!

thanks ye!:))

Razil Tahir said...

nice sharing... XD

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani