DEYAWANNY Deyawanny.: Turning Point :)

Monday, 24 February 2014

Turning Point :)

Assalamulaikum semua :)

Apa khabar sahabatku dari SMKAY ? SMKCT ? Dan sahabat-sahabat blogger dari serata negeri.Ewahh..panjangkan solutationnya kan ?

Topik untuk kali ni adalah TURNING POINT.



Siapa belajar add maths maka ini adalah satu bonus.

Ya ! Turning point ni maksudnya titik perubahan.Itu kalau dalam ADD  MATHS. Tapi kalau dalam hidup kita?

FOR EXAMPLE:


Yang miskin takkan selamanya nak jadi miskin kan?

Yang malas takkan selamannya nak jadi malas kan?

There must be a turning point in your life.

Kenapa? Macamana boleh timbul soalan kenapa? Sebab tanpa turning point..anda adalah 0 (kosong)

Jadi jika anda miskin , anda haruslah melakukan perubahan samada bekerja ke apa ke untuk ubah hidup anda.

Jika anda jahat , berubah la ke arah kebaikan supaya ramai orang senang hati dengan anda.
Jika selama ni anda gagal dalam pelajaran ..maka berusahalah lebih sikit..study. dan cari kesalahan
Jika selama ni anda malas, maka sekarang rajin-rajinkanlah tolong mak bapa kat dapur ke kat luar ke..

teruskan berubah tapi mestilah ke arah kebaikan. Jgn berubah jadi naughty pulak..

Bayangkan dalam hidup kita kalau tiada turning point.Kalau sehingga hari ini anda masih tiada turning point maka,anda harus lakukan turning point itu.Bukan esok.Tapi hari ini.Detik ini.Bgaimana? Tepuk dada....************.

Pernah tak kita terfikir andai kita lemas..kemudian kita tak tau nak buat apa..then kita hanya redha dan berkata.

"Takpelah..mungkin inilah takdir aku"

No way kan ? Lansung tak berusaha kan? Adakah anda begitu?

Mungkin kekadang Allah sembunyikan sesuatu dari kita agar kita berusaha lebih lagi.Mungkin juga supaya kita lebih taat dan semakin menghampirinya.MUngkin juga Dia ingin menguji diri samada semakin dekat atau menjauhiNya.CUbalah berfikir ..

Dunia hanya sebentar.Mungkin esok,tiada lagi istilah dunia.Hanya akhirat.Siapa tahu.Sentiasalah bersedia.

Dalam hidup kita tak dinafikan banyak perkara sedih yang berlaku dan menyebabkan kita meletakkan punca itu atas salah Allah dan menuding jari kepada org sekeliling..Tak pernah mengaku kesalahan diri.Adilkah kita?

Ingatlah anda tuding satu jari..empat lagi kembali pada diri.


Umar r.a berkata :
Allah SWT menyembunyikan enam perkara dalam enam perkara iaitu :1- Allah SWT menyembunyikan keredhaanNya  pada mereka yang taat kepada Nya.2- Allah SWT menyembunyikan murka Nya  pada mereka yang melakukan kemaksiatan kepada Nya.3- Allah SWT menyembunyikan malam Lailatul Qadar  pada bulan Ramadhan.4- Allah SWT menyembunyikan Para Wali yang diutuskan dikalangan manusia.5- Allah SWT menyembunyikan masa dan tarikh  tibanya kematian  dalam umur manusia.6- Allah SWT menyembunyikan amalan sunat yang diterimaNya dalam amalan sunat lima waktu.
Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam. M/S : 183.



* Menasihati diri dan teman*

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 00 orang setuju:

MissNick said...

good posting :)

Syiera Firdaus said...

blogwalking here ^^

jemput join http://sayasyiera.blogspot.com/2014/04/syiera-firdauss-april-giveaway.html

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani