DEYAWANNY Deyawanny.: February 2012

Friday, 17 February 2012

|EKSKLUSIF| Membongkar Rahsia sebalik kejadian histeria!


Siapa pernah  terkena histeria dia asrama or sekolah atau di mana2 jelah?

Angkat kening sikit..janganlah malu-malu..takde apa yang nak dimalukan~

Topik pada hari jumaat yang barakaah  ni ialah HISTERIA.

Wanny?Wanny takpernah kena lagi seumur hidup wani,haha..tapi hanya melihat orang lain terkena saja.

Mai kita tengok sebab berlakunya histeria

1.Gangguan.

angguan pula membabitkan kes seperti salah menuntut ilmu persilatan, tarian tradisional, menurun atau orang biasa. Ini gangguan syaitan dan iblis kerana mereka pernah berjanji untuk menyesatkan manusia walau apa cara sekalipun.

2.Tekanan aka STRESS

haa!!Inilah yang selalu berlaku!Lebih lagi time nak periksa/exam kan?Mesti ada punya..
Bila stree otak kita tak tenang dan tak stabil..and ini memudahkan entiti tu masuk ke dalam rongga badan kita.Benda ni boleh masuk melalui hidung,mulut,ibujari kaki dan dll.Kalau orang yang tengah berzikir mana ada terkena kan?Sebab fikiran diorang stabil and tak kacau..sebab tulah digalakkan berzikir tidak kira di mana kita berada kecuali tempat2 kotor tu sebaiknya dielakkanlah.


Kebelakangan ini banyak kes histeria berlaku di sekolah, apa puncanya?

Satu sebab jin mengganggu manusia ialah kerana marah atau berdendam selepas ?kediamannya? dirampas manusia, contohnya kawasan itu dijadikan sekolah atau bangunan. Sebab itu sekolah baru buka kerap berlaku histeria.

Selain itu, mungkin ada pelajar ?mengganggu? tempat jin itu seperti membuang air kecil di tempat tidur atau tempat tinggalnya. Ia mungkin dilakukan di kawasan hutan berhampiran sekolah atau belukar yang menjadi kediaman jin. Itu juga boleh menyebabkan kemarahan jin.

Boleh jadi juga sebab mereka (jin) diganggu bunyi bising disebabkan ?kenakalan? pelajar terbabit sehingga menimbulkan kemarahan. Jika lama terpendam, ia bertukar menjadi dendam dan tiba masanya, jin itu ?menyerang? (berlakunya histeria).

Namun histeria sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa saja dan tidak kira di mana. Jika jin diganggu, mereka membalas semula. Kes yang banyak berlaku di sekolah sekarang mungkin hanya kebetulan.

Bagaimana serangan jin boleh menyebabkan histeria ini?

Jin menyerang manusia dalam keadaan tak sedar dan sukar dikawal. Serangan memang dahsyat kerana dia memperalatkan tubuh manusia. Ada berlaku, pelajar menggigit jari sampai berdarah kemudian menghirup darah sendiri. Sebenarnya yang menghirup darah itu jin, bukan pelajar. Jin cuma mempergunakan tubuh pelajar tadi.

Ada juga mangsa yang boleh berkelakuan luar biasa seperti menumbuk dengan kuat, sedangkan yang dirasuk jin itu adalah wanita.

Mengapa apabila berlaku serangan histeria, ia mudah berjangkit kepada orang lain?

Memang jin boleh berjangkit selepas menyerang manusia. Ia pantas, malah boleh diibaratkan sama seperti cahaya. Dalam sekelip mata, ia boleh menyerang ramai orang.

Bolehkah histeria mendatangkan kemudaratan atau bahaya kepada mangsa, terutama pelajar?


Ya? kerana histeria ini menyerang otak dan fikiran manusia. Ia sama dengan simptom dialami orang gila iaitu hilang ingatan.

Bezanya, histeria akan pulih jika jin dapat dikeluarkan dari tubuh badan. Tidak seperti penyakit gila yang mungkin berlanjutan jika kerosakan sel otak yang dialami pesakit tidak dapat dirawat.

Namun jika histeria itu kerap menyerang seseorang, ia membahayakan diri mangsa, fikiran mungkin ?dirosakkan? makhluk berkenaan sehingga menyebabkan gila.

TANDA DISERANG HISTERIA

Tangan menggeletar dan sejuk. Dia juga seperti dalam fantasi, mungkin terdengar bunyi air, desiran angin atau loceng yang sayup kedengaran.

Ia boleh dirasai. Selepas jin ada pada tubuh, mangsanya melihat dunia ini gelap, kepalanya bergoyang dan tubuh menggeletar.

Adakah benar mangsa yang dirasuk boleh melihat makhluk halus?

Ya? tetapi ia berlaku sekali imbas saja dan ia tampil dalam pelbagai rupa dan bentuk menakutkan. Ada juga yang menyerupai objek seperti ular. Jika ada pengakuan menyatakan ia melihat makhluk aneh, ia bukan ilusi tapi memang benar kerana Allah SWT membuka sedikit ruang untuk melihatnya.

SEBAB WANITA MENJADI MANGSA JIN

Wanita lebih sensitif dan dianggap lemah berbanding lelaki. Apatah lagi dalam keadaan tertentu, wanita memang lemah seperti ketika haid, mengandung atau berpantang. Begitupun lelaki juga tidak terkecuali, ada yang kena jika tidak kuat semangat.

Lagi satu,pompuan ni suka bersembang,terjerit,tertawa berlebihan kan?Wani taulah sebab wani tengok sendiri..duk dalam surau pun boleh bersembang sambil tergelak2..tu yang jin senang masuk tu

Bagaimana cara atau kaedah untuk mengelak menjadi mangsa?

Berpegang teguh dengan ajaran Allah SWT adalah langkah terbaik. Jin sebenarnya boleh mengetahui kekuatan roh seseorang, sama ada memiliki cahaya (iman) atau tidak. Jika kuat dengan amal ibadat, dia tidak suka mendekati.

Namun antara amalan yang boleh dilakukan ialah baca ayat Kursi selain doa. Rasulullah SAW pernah bersabda, ?Barang siapa membaca ayat Kursi ketika di tempat pembaringan (tidur), Allah SWT menghantar dua malaikat untuk menjaganya hingga waktu subuh.?

Adakah wajar kita membuat perjanjian dengan jin untuk menghindarkan gangguan histeria ini sehingga perlu mematuhi syarat tertentu?


Itu tidak boleh. Jika letak syarat, ia menampakkan kita lemah, malah syirik. Memang ada ?tawar-menawar?, tetapi jangan letak syarat. Dalam satu kes, jin pernah minta tempoh seminggu untuk berpindah dari situ tempat dan tidak salah membenarkan. Barangkali mungkin jin itu hendak berkemas sebelum beredar tetapi selepas seminggu, pastikan mereka tiada.

Dalam tempoh itu jin tidak mengganggu lagi, jika adapun sekadar gangguan kecil seperti terdengar orang mandi, suara ganjil atau kelibat seseorang.

Apapun minda kit a penting..Ia memainkan semua peranan penting.Minda ken kawal and rohani kena jaga.

p/s:Minta dijauhkanlah umat islam kita daripada gangguan syaitan.jin yang dilaknat itu.Nauzubillah!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Siapa nak tukar Banner dengan Deyawanny?

Asslamualaikum readers yang comel!

Kaifa halukum jamii'an?Ewahh!!Wani tercakap bahasa arab pulak..Sorry morry ye..nak praktiskan ilmu.

Hari ni nak cakap pasal blog.

Wanny sebenarnya nak buat exchange banner dengan blogger di sini..

Korang bagi url image banner korang kat FB wanny but please insert my banner(at my sidebar)to you blog first.

Lepas tu baru wani masukkan banner korang kat bawah heder wani kat atas blog ni..cuba tengok..

Bukan senang nak dapat pelawaan ni tau..tempat dia pun memang strategik ooh!

Nak?Message me at FB HERE with URL IMAGE BANNER BLOG korang and LINK BLOG

Kesilapan berbuat demkian tidak akan dilayan lagi.Tempat terhad.

No rules okey!Ikut suka lah korang nak letak berapa lama baner  wani kat blog korang but make sure not less than a week ye!
wani pun camtu jugak..serilah kan?


Jom sertai!

Sajer nak eratkan silaturrahim!

and eratkan ukhwah!

p/s:Blog ini akan ditambah dengan satu slot dakwah bertajuk 'Dakwah Bersama'.Slotn akn bermula esok secara rasmi.Pengisian untuk rohani..mendekati Maha Esa dengan penuh keinsafan.

Jom guna tenet dengan HOTLINK FB!!


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 16 February 2012

Bermula Hidup Aku Sebagai Budak SMKAY


Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..

wah panjangnkan?
Memanglah skang wani dah jadi budak SMKAY

entry kali ni just luahan hati sorang candidate spm 2013

Apa tu SMKAY?

SMK. Agama Yan,Kedah

12.2.12 aritu wanny daftar masuk.Sedih tinggalkan kawan kat sekolah lama.

Tapi apapun,kat sini memang best!Giler best...kami dapat duk kat dorm baru..kami pujuk warden,,akhirnya dapat gak...first rasmi!

Luas owhhh!Boleh melintang ke menegak ke atau apa2 jelah kat situ..

Kalau dulu wani pakai tudung biasa skang wani pakai tudung extra large..

but...................

masalahnya kat sini belajar dgn laki!!!Taksuka!Serius!Mengganggu,,..nak buat apa2pun kena berjaga2..

batas2..

Apa yg wani seronok ialah waktu sesi suai kenal budak ting.4 yg baru masuk(putera saja)...pelajar putera sahaja..haha..nasib baik..pecah peluh wani.

lawak giler...budak tu bleh wat lawak leh bila cakap..

taktahan nak tergeeeelak....dengan pelat kedahnya..fuhh pekat giler..haha

apapun wani tetap tabik springggg kat diorang sebab berani je cakap kat depan plajar puteri/putera sambil wat muka poyo..haha

Hilang jugaklah strees kat dalam jiwa ni..haha

sebab apa wani stress?
Sebab kat sini guna bahasa melayu bila mgajar..sedihlah..wktu kat kolah lama wani blajar bahasa bi..so dh biasa..

huhu...nasib baik ada  kawan wani merangkap translator wani yng tolong..

sekolah ni memnag luas..huhu..

siapa nak ikut wani gi sini?
Jomlah!Syok orh!

apapun takat ni jelah coretan dari hati wani..

2 minggu akaan datang wani smbung balik..okey ye!





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 11 February 2012

Segmen:Jom Upkan Follower Bersama Deyawanny


Hye~~Wanny came out dengan segmen pulak:)Tersengih-sengih la tu..segmen pun ada HADIAH tau..

Baru meriah kan?Sebab apa wanny wat segmen ni?Sebab CONTEST KENALI BLOGGERS tu wanny rasa nak tutup besok.Selepas ambik result PMR.huhu.Doakan wanny berjaya ye!

Segmen:Jom Upkan Follower Bersama Deyawanny  ni untuk bulan ******tapi akan berkuatkuasa harini.puku 6.00 pm tepat!

Kan wanny dah kata..setiap bulan wany akn buat segmen/contest untuk follower wanny:)

SO,,cepatlah bookmark blog wanny ni:)Senang nak update:)












Syarat-syaratnya:*updated

1.Letak banner di atas dalam entry anda dan di sidebar jika sudi(senang nak tengok.update)
2.Buat satu entry tentang segmen ini.Nyatakan sekali apa yang bestnya di blog anda berbanding blogger lain?
3.Ikut sukalah nak tag ke tak..tapi ada hadiah ntuk TOP REFERRER.
4.Dalam entry tu mention korang dapat tahu dari  blogger mana?Jangan bohong(referrer)
5.Follow blog wanny ni kalau sudi:)Takpaksa:)Senang kalau nak update nanti.
6..Komen di entry ini beserta link penyertaan.

Apa faedahnya join segmen ni??

1.Wanny akan follow korang kalau blog korang tu x loading cam siput:)
2.Blogger lain akan turut follow anda(bila sya update list peserta yg join)
3.Hadiah Misteri untuk Top Refferer.
5.The Best Blog 2012 Award akan diberikan kepada blog yang ringan,kenas,dan isi menarik:)

Hadiah-Hadiahnya:

1x Hadiah misteri untuk TOP REFERRER
2X Dapat anugerah THE BEST BLOG 2012
2x Tiket ke Taman Tema Air Terbesar
3x Header Awesome from me
3x Banner Blog From wanny
3x Review blog

"I need more sponsor to merrier my segment"---->PM me at FB HERE

Thanks!A big Thanks to participants/sponsor!
UPDATE!

Maaf kepada yang menunggu.tarikh mati segmen ni pada ujung bulan 2 ,sebab wani sibuk skang!





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 7 February 2012

Nak Tengok Rabbit Comel Tak?Mai sini!


Tadi sibuk tengok komen readers kat entry ni sapa lum bacca sila baca..baru je buat tadi..entry pisang goreng panas!

Kali ni nak citer sal rabbit kat rumah wanny..

ni bukan rabbit local punya..yang wanny tahu rabbit yang dibela oleh wanny sekarang jenis ANGGORA.

Nama pun pelik je kan?Kalau rabbit biasa/local punya wani tak minat sebab bulu dia agk...err..macamna nak gtau ye..apa2 jelah//

Nak tengok rabbit tu tak?Mai sini..wanny ada capture sikt gambar dia..tu pun malu-malu rabbit katakan!

Yang ada misai tu tom


dari kiri:Tom dan bak

Ni tom,boyfren wanny..khuikkss

Macamana?Nilah rabbit anggora wanny.Yang ada tompok kat misau tu TOM*jantan
and yg xda tu BAK*betina

Diorang sepasang kekasih yang tidak bahagia kerna Bak selalu jual mahal..haha..

Sukerr sangat tengok muka TOM...comel..hensem...ada misai sejemput..macho!

Apa pendapat korang!


Taik dia tak busuklah!Sapa kata busuk?Tu sebab korng kasi dia makan sayur macam kangkung,pucuk manis,brocoli dan macam2 lagi..memang lah busuk nak mampus!Haha..lebih lagi kankung!

Wanny tak kasi dia makan sayur lah!Wany kasi dia makan dedak/pellet arnab yang berkhasiat..culup dengan nutrien..

tulah santapan dia setiap masa dan detik..

semangkuk pellet beserta segelas air suam..

diet nampak?Huikks!Diorang selalu bersihkan diri sendiri and kadang2 tom tolong jilatkan/basuhkan bulu BAK dengan lidah dia..sooo sweet!

Umur Tom sekitar 2 bulan kot and BAK sekitar 3 bulan keatas...

bergabung menjadi TOMBAK!

huhua..tu nama  yang wani bagi..Kalau nak listkan memang banyak sijil lahir dia sebab masing2 famili wanny kasi dia nama berbeza..

Tom Pok,Tong Geng pun ada BoBo pun ada...haha...nak tergelak bila kenangkan nama dia..

Okeylah..Assalamualaikum.




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 6 February 2012

Wanny dapat Tawaran Ke SMK Agama Yan..Macamana Ni?


Peace be upon you!

Atau

Assalamualaikum readers yang baik!

Ada citer sikit arini!Petang tadi ada posmen datang kat umah wanny.

Suspens giler waktu pegang surat tu..yalah ada tulisan ala2 arab/agama sikit..

ungatkan ada wat salah ke apa ke.. rupanya lepas koyak sampul tu wanny terkejut tengok isi surat ni..

Mai tengok surat apa?Surat layang ke?khiiikss...


klik untuk tumbesaran drastik!


Macammana nih?Adui...pening lah..

memang taksangklah wanny dapat tawarran ke SMK Agama pulak tu!Sedangkan result pmr wanny just 7A2B saja..

SMKAY tu memang tererlah kalau korang taktau lagi~Ranking diorang memang high!Tu yang jadi takut nak melangkah ke sana..huhu..takut tak boleh menyesuaikan diri..

sekarang ni wanny study kat sekolah biasa2 saja..SMKCT or SMK che tom...not tombak okey!

Sekolah asrama harian biasa saja..but wanny not budak oztel~budak luar`

Apa pendapat readers sekalian?Patut pi atau tidak?

Pulak tu,,tarikh daftar dia 12.2.12 ni..lagi 5 hari je..

Sempat ke nak uruskan hal2 pertukaran sekolah ekk?

Sijil berhenti sekolah..peka...dllll

Rasanya tak sempat...

Ya Allah!Hatiku aku berbelah bahagi!Keliru dengan tawaran ini`

Apakah kerna aku tak sanggup tinggalkan parent aku?Sorry to say..wanny bukan anak manja okey walaupun wanny ni anak bongsu!

Lagipun jauh tu;;sungai petani ke Yan..aissshh...jauh!

p/s:Wanny sedih nak tinggalkan sekolah wanny,kawan2 dan paling sedih,,nak tinggalkan cikgu tu..Banyak kenangan.Tapi banyak jugak yang taksuka tengok wani kat sek, ni..jahatkah wanny ni?Huhu..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 5 February 2012

Giveaway Hadiah Berupa Apple macbook,samsung Galaxy!!




As-salam..

Mai sapa nak join GA yang dianjurkan oleh SAYS.MY

Siapa tahu?

Siapa tak tahu?

Takpe japgi korang taulah tu..

Nak citer sikit.

Diorang ada buat GA ada hadiah macam2 such as

Samsung Galaxy,Apple Macbook..dan baucar beli belah

Nak join klik sini..senang takyah buat entry pun just klik je hadiah mana yg kita nak dan share iklan diorang kat FB

kalau menang?Haha..sharelah sikit..

setiap ari jumaat 6 ptg diorang akan gtau pemenang..

Ikut step ini:

1. Korang pergi ke LINK INI dulu .

2. Sekarang korang tengok , ada Grand Prizes dengan Consolation Prizes kan ?

3. Tick 3 hadiah daripada Grand Prizes yang korang harapkan , dan

4. Tick 9 hadiah daripada Consolation Prizes yang korang nak and harapkan !

5. Tekan butang warna hijau iaitu Get Started (!)

6. Dah selesai pun ! Senang sahaja kan ? Kalau korang bernasib baik  , mana tahu kan korang dapat  Samsung Galaxy SII tu , ataupun Apple Macbook ! Siapa tak nak kan ? 

Ni bukan GA bohong tau!
Betull...wanny baru  je join tadi~

bubye..entry pendek je

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 3 February 2012

Pupel Liyana Mega Giveaway


(!As-salam!)

Apa khabar?lamanya x update blog ni..haha?Lama?

Mana ada,,,baru beberapa hari je kan?kan?

Sibuk sikit nak menelaah ADD MATH..huhu..naik form 4 ni memang susah sikit.

kejutan budaya matapelajaran katakan..haha..ada ke ayat tu dlm DBP?

apa2 jelah...Tujuan utama entry ni pasal Giveaway ni..hebat oiihh!

hadiah dia meletup banget,,*ala indon ckit

Blog dia masyallah memang cantik:)Tak bohong!Dan juga Tak Bodek Okey!
Maybe sebab wanny minat purple dan pink kot..hehe

No let see her banner..soo cute.

*KLIK THE BANNER TO JOIN*

.Semua syarat yang dituntut oleh Pupel sudah saya laksanakn..ecece..heee

Kalau tak percaya dengan saya,tuan hamba boleh check.

Semua sponsor sudah saya like/follow..

senarai penaja:


Wanny nak tag semua yang sedang terganga baca post ni..hee..!Join tau!


semua dah dilaksanakan dengan baik..lepas ni nak gi letak url ni kat blog pupel plak...

p/s:Banner Blog Pupel yang comei tu wanny kidnap letak di sidebar wani..heee:)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani