DEYAWANNY Deyawanny.: Kiamat ll

Monday, 3 December 2012

Kiamat ll

 
 
 
Haloo semua ! Rindu tak:)Ehhh..menggedikpulak minah ni.
 
Okey..sorry..excited:)
 
Tengah hari tadi wanny buat post pasal KIAMAT version 1 lah.Sekarang Version 2.
 
Kalau sapa2 yg belum baca sila ke SINI dahulu untuk baca:) Entry tu wanny tak copy dari mana2 sumber okey!Mine !Totally ! Pengalaman wani sendiri:)
 
Sekarang BAHAGIAN ll KIAMAT.
 
Wani tengok sekarang semua tengah sibuk dengan duniawi kan?Lebih-lebih lagi tu kat FB..macam-macamkarenah umat Islam dapat dilihat:)
Sepatutnya kita jadikan FB yg direka oleh Mark Zuckerberg itu sebagai medan dakwah bukan medan maksiat atau sesi luahkan perasaan seperti:
 
"Rindunya kat dia..dah 2 jam takjumpa"
Post gambar sambil buat posing comel dengan caption."saje-saje" spaya org kata "Comel:)"
"Hye! Boleh berkenalan*dalam hati maksud lain"
"I Love You babe"
"Kejaplagi nak date dengan si dia."
"Kurang ajar punya budak !Kalau x puas hati face to face arh!!"
"Oiii!!Kalau dah namabetina ***** tu memang betina lah!
"Otak lembu tol lah kau ni"
 
Apa semua tu?Cacian,makian,luahan yg tak berasas!Ni semua tandanya minda KOLOT !Maaf dikatakan disini:)
Then bila ada orang post statusseperti ini:
 
"Wahai manusia,janganlah kamu menggemari Wahn"
"Hentikan sesi luahan di wall"
"Ya Allah,kau bukakanlah pintu hati rakan seagamaku agar kembali pada jalanmu"
"Ika,kau janganlahh kutuk kawan kau tu..kalau dia tau nanti,mesti dia marah"
"Minah,kau takpayahlah kapel dengan si I tu..kapel kan Haram"
 
Apa kata kamu semua bila ada post macam tu?Ini jawapan org yang mindanya sempit:)
 
"Ha eleh!!menyibuklah kau ni"
"Ikut suka hati akulah !Ni hak aku"
"Kubur lain-lain..kau jaga kubur kau sorang"
"Elehh!Berlagak alimm. semayang pun takcukup"
"Nak nasihat orang macm dia tu pahala banyak dahlah tu!"
"Bajet berlagak alim.."
"Alaa..kami kapel x sampai mcm org yg beranak ankluar nikah tu..islamik je"
"Alaa..esok2lah aku bertaubat..Aku belum nak mati lagi"
"Cermin diri kau dulu baru nasihat org !"
 
Ye tak?Tu hanya berdsrkan pengalaman serta apa yg dialami wani sendiri,mungkin?
Apapun,dsebabkan kita ni tak berapa baiklah kita tegur dia.taknakdia jadi macam kita.kalau nak tunggu pahala bnyak,macamana?Belum tentu..kita bukannya tahu pahala kita dan dosa kita takat mana skang.Ya tak?Jadi tolonglah.bila org nasihat tu terima.tandanya dia syg kat kita.Bersyukurlah.Kalau dia kata"Lantak pi kat hanglah"..hah?Macamana?Tu bukan kawan tu..ada udang disebalik mee.Check kawan anda macamana.Ada setengah tu ikutj e kawan dia kata apa.Macamkena buli pun ada.Bukannya apa,kalau betul kau sygkan dia..takkan korang nak tgok ja dia tersasar..korang just jadi saksi komplot ngan dia buat maksiat.Tolonglah kawan-kawanku!
 
Okey..Ust.Azhar Idrus kalau tak silap pernah kata.
Jika kamu hidup untuk mencari keredhaan manusia maka,nescaya kamu akan tua dalam pencarianmu.
maknanya:Kalau kita nakbuat keje ke apa jelah semata nak cari redha/kepuasan manusia..rasanya,takkan pernah puas/cukup..Kita sendiri tau sebb kita adalahmanusia.Ye tak?Cuba perhatikan diri kita.Oleh itu,kalau kita takut nak nasihat kawan kita sebab dia kapel takut dia marah.Jangan teragak-agak.Nasihat.Itu adalah tanggungjawabanda;)Kalau dia marah pastinya something wrong somewhere.Tapi takpe..insyallah,kalau kita tunjuk kat dia keikhlasan kita..lama2dia akn lembut.Minta kat Allah lembutkan hatidia.Jangan jadi pak turut pulak.Boleh dok adjust2budaklaki tu dengan kawan korang macam:
"Cece..tu dia pakwe hang dok main bola sepak..pi lahh sapa dia"
Ada ke patut?Tak patut..tak patut.
 
 
Cuba korang tengok gambar diedit oleh wani dibawah:)
 
 
 
 
 
Sekarang kita duk di ZAMAN yang KEEMPAT.Di mana terjadinya Kiamat aka Penghujung dunia.
Lepas berlaku kiamat and dajal apa semua tu tewas..Hanya 1/3 je manusia yg selamat:)Yg inilah akan menjalani sistem pemerintahan seperti zaman nabi Muhammad balik.Persoalannya! Siapa golongan 1/3 tu?Kita termasuk tak?Apa tindakan kita supaya kita termasuk dalam 1/3 tu?Renung-renungkan dan selamat berhijrah:)
p/s:Wahn tu maksudnya sukakan dunia dan bencikan kematian.Siapa nak ambil pic tu post kat FB pun boleh.Share2 kan lagi bagus.Supaya mereka sedar..Pahala berantai.Siapa nak buat,siapa taknak duk diam.
 
 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 00 orang setuju:

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani