DEYAWANNY Deyawanny.: Kiamat.

Sunday, 2 December 2012

Kiamat.

 
 
 
Hi semua readers yg baik hati:)
 
Wanny kali ni nak update pasal...KIAMAT::)
 
Takut ark?Takut !Bohong !Kalau takut kenapa masih buat maksiat hah! *ceh.ayat perli+marah org
Rilekslah kan..kiamat lambat lagilah..alaa 21 aribulan nantilah..skang baru 3 aribulan..kan?
Ayat tu kita selalu dengar kan?Tambah-tambah lagi lepas penerbitan filem 2012..yg menggambarkan keadaan kiamat.Korang tengok tak?Wani?Tak...takmau tengok takut aka ngeri..tengok trailerpun dah meremang bulu roma:)
Aikk! Sejak daripada tu ramai yg beranggapan bahwa tarikh keramat tu akan membawa kepada penamat dunia.KIAMAT. Ya ke?Tu yg wani nak tanya?
Jawapan wani.Waallhualam:)Hanya Allah saja yg mengetahui.Even,Nabi Muhammad pun tak tahu bila terjadi namun hanya dikhabarkan tanda-tandanya sahaja.Apapun,semakin kita meramal..semakin sukar kita meramal bila terjadi kiamat.Ada yg faham maksud ayat wani tuh?Buat -buat faham ye !
Dulu sampai sekarang bila teringat tentang kiamat wani akan tickdown tanda yg dah berlaku.Example:Zina bermaharajalela.Sekarang dah berlaku.Anak dehaka pada org tua.Dah belambak di pasaran.Bencana Alam?Takyah kata..tak terkira..Banggunan pencakar langit,masjid dibina untuk kebanggaan..lagilah..tengok aja  kelilingkita.
 
Allah kurniakan mata untuk kita lihat semua kejadian ini.Mengapa anda pura-pura tidak nampak?Mahu tunggu hari kiamat baru terlopong..ternganga?Tidak...
Okey..tabiat wani ni suka perhati something.Memang itukebiasaan wani.Melihat kemudian Berfikir.
 
Contoh:Bila wanitengok org kapel.Aik!Wanisendiri terkejut sedangkan dia seorang yg ada ilmu bab2 agama.Bahkan lebih dari Wani mungkin.Sebab wani dari form 1-3 sek.harian biasa but naik ting.4 wani pindah ke sekolah agama.Jadi memang ada kelainananya.Nak kata dia taktau HARAM.Bohong sangatlah kan?Yg hairannya dia boleh ceritakan pada temannya.Bangga mungkin.Perlu ke berbangga?Sedangkan selama ni Allah dah tutup aib dia..tapi sendiri dia buka aib sendiri.Ada hadis berkaitan ni.Hehe..wani bukannya ingat cuma faham intisari hadis saja.Bila nasihat,melenting !Pantang dinasihat budaksekolah biasakot.Itu pengalaman wani sendiri.Bukannya apa,wani sayang diorang sebab tu wani nasihatkan.Memanglah korang taksamapai lahirkananakluar nikah tapi..korang dahpun buat zina.ZinaHati dll.Manatau,satu hari Allah uji koranng:)Tak ke naya ! Wanny  takmau lah esokkeluarMETRo.
Budak SMKAgama Lahirkan Anak Luar Nikah...oiii..malu cik adikoii..Malukat sapa?Malukat Allah and org bukan Islam and org muallaf.Bayangkan tanggapan mereka.Kan?Apapun,kepada kawankepada kawan yg berkapel.Tolonglah nasihat mereka.Don't let them go astray from the true path:)Tak ke sedih nanti kalau korang masuk syurga tapi ternampak rakan baik kamu terseksa dalam neraka.Sama juga dengan familikita.
Maaf ye kalau kawan atau sape2 sahaja yg terasa.kalau bukan wani yg nak terasakan korang sapalagi kan?Hahaha..*bajet ayat
 
Okey..wani akui.wani bkanlah lulusan ustazah bahkan belum lagi lulusan SPM sekolah agama*SPM2013
Tapi,wani punya kesedaran untuk menyedarkan diri wani dan korang semua:)Wani bimbang esok-esokt iadalagi Hari Jumaat yg barakah yg dapat dilalui.Wani pun bukannya baik or jahat sangat..Tapi,korang jangan sesekali anggap dirikorang tu jahat bila naktegur org.Sebenarnya bila kita tegur org..otomatikkita akn berusaha mnghindarkan apa yg dinasihatkan kpd org.Ye tak?Ini telah dibuktikan oleh seorang saintis islam bernama Wani.Heee.*Danlagi berangan kan?
 
Err..sebenarnya wani ada satu pengalaman mimpi.Mimpi pasal KIAMAT.Waktu tu kalau taksilap umur wani form one.Duk kat asrama.Malam tu wani mimpi langit berpecah belah..retak..then berderai jatuh kat bawah.Semua org pakat lari selamatkandiri.Ya Allah memang tak taulah nk gambar macamana.Bayangkan langit pecah n jatuh depan kita.Masa tu wani cuma terfikirkan keluarga wani.Huh!!Wani cuma bangkit drpd mimpi tu dengan myebut kalimah ALLAH.Bangkit-bangkit je terus berpeluh.Jantung berdegup laju.Itulah kali pertama n terakhir mimpi KIAMAT.Beberapa kemudian,wani ada dpt satu surat pasal ada seorang tok syeikh ni pi makam rasulullah.pastu dia tertidur,mimpi dengan rasulullah.Baginda cakap itu. iini..Ada dengar kan?Bygkan umur wani form1 ..dgn mimpi tu lagi.mau tak takut:)Semua pakat takut.Haha..Geli hati teringat balik.Apapun,wani rasa n yakin kertas tu mmbawa kpd dosa brantai je.Skang dlm bentuk copy paste pulak,kan?haii..dunia..dunia...
 
Since that day,terasa macam..ada sesuatu yg myedarkan wani.Padahal,nakkata wani jahat tu taklah sangat..hehe..tapi nakalmungkin.Ada orang kata mimpi tu tandanya Allah beri hidayah.Alhamdulillah.
Ada org sampai mimpi 2-3 kali.Baguslah.Itupun kalau korang berubah.Sebenarnya hidayah memang free,Tapi kena berusaha nkdptbukannya tunggu jatuh depan ampa semua.Itu salah.
Memang bila teringat balik.Memang Allah sayangkan hambanya.Buktinya,sekarang wani tak macam dulu.bahkan sekarang dulu wani sek.biasa..tudung cukup-cukup tutup aurat..Lebih sikit..Tapi skang,tudung haa..labuh macam budak agama.Memang rasa selamat kan.Maklumlah dulu sek. wani pompuan saja skang sek. agama campur.Tu yg susah:)
 
Okeylah.Sampai disini sahaja.Semoga kita semua sentiasa dirahmatiNya.Aminnn,
 
P/s:Kalau korang ada pengalaman pasal tajuk ni kongsikan di bawah.Wani akn baca dan balas:)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

2 00 orang setuju:

Razil Tahir said...

pernah mimpi kiamat jugak...
samalah.. teringat keluarga..
Huuuuu...

Pasal surat berantai tue, dulu time sekolah pernah kena skali.. Pergh! Bikin cuak tapi tak follow pun instruction dia.. :)

Nur Sharwani said...

Pengalaman mmbuatkan kita matang dan lebih bersikap ke hadapan:)

time skang brantai lebar pula kat fb kan?

 
Copyright © . All Right Reserved by Nur Sharwani